3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb rodzinny


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Chleb rodzinny

Ciasto

  • 650 gramów mąki pszennej
  • 380 gramów wody
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Do naczynia miksującego wsyp 25 gramów drożdży, dodaj 380 gramów wody oraz 2 łyżeczki cukru.
  1. Ustaw 3 minuty, 37 stopni, obrót 1.
  2. Wsyp 650 gramów mąki, dodaj 2 łyżeczki soli.
  3. Ustaw program wyrabianie ciasta.
  4. Wyjmij ciasto i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min. w ciepłym miejscu.
  5. Zagnieć ciasto i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
  6. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200.
  7. Zamknięte naczynie z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20-30 min.
  8. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę aby ostygł i nie zawilgnął. Chleb jest upieczony gdy pukając w niego od spodu wydaje głuchy odgłos.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy