Tu jesteś:
4
Składniki
25 porcja/porcje/porcji
Chleb rodzinny
Ciasto
- 650 gramów mąki pszennej
- 380 gramów wody
- 25 gramów drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
9
5
Przygotowanie
- Ustaw 3 minuty, 37 stopni, obrót 1.
- Wsyp 650 gramów mąki, dodaj 2 łyżeczki soli.
- Ustaw program wyrabianie ciasta.
- Wyjmij ciasto i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min. w ciepłym miejscu.
- Zagnieć ciasto i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 200.
- Zamknięte naczynie z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20-30 min.
- Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę aby ostygł i nie zawilgnął. Chleb jest upieczony gdy pukając w niego od spodu wydaje głuchy odgłos.
Do naczynia miksującego wsyp 25 gramów drożdży, dodaj 380 gramów wody oraz 2 łyżeczki cukru.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz