3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jogurt owocowy extra duże kawałki owoców


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

jogurt naturalny

  • 400 gramów jogurtu naturalnego, z thermomix lub kupny

owoce

  • 400 g cukru
  • 1000 g owoców sezonowych, polecam wszystkie, te, których sezon trwa którko (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jezyny, jagody, brzoskwinie)
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    owoce do jogurtu
  1. owoce oczyszczone z szypułek i pestek wkładamy do naczynia, te duże jak truskawki, brzoskwinie, morele czy śliwki miksujemy 1-2 sek/obr 3 aby lekko rozdrobnić

    dodajemy cukier i mieszamy 1 min/obr 1 Counter-clockwise operation. Dodajemy po dwie łyżki owoców do jogurtu dla dzieci Resztę owoców zagotowujemy 8 min/temp 100/obr 1Counter-clockwise operation, w tym czasie myjemy i wyparzamy słoiczki, do czystych ciepłych wlewamy gorącą zalewę do słoików obracamy do góry dnem. W ten sposób jogurt z prawdziwymi owocami możemy dzieciom podawać cały rok

  2. jogurt naturalny
  3. Przepisów na jogurt naturalny jest już kilka, więc nie ma sensu ich powielać. Warto robić samemu jogurt. Zrobienie go, mimo, że jest długotrwałe z powodu czasu rozmnażania się kultur bakterii, można powiedziec, że robiśię sam. Robiąc go samemu pozbywamy sie chemii, zagęstników i konserwantów, a w kieszeni zostaje kilka złotych.

10
11

Porady

Takich owoców można użyć równiez do deserów (kisiel/budyń) oraz lodów. Zalecam zamykanie ich w małych słoiczkach (po koncentratach) aby zachować w kuchni róznorodność i przetwarzanie różnych owocó sezonowych przez co pozbędziemy się odrobinę chemii, konserwantów, barwników czy zagęstników, którymi faszerowane sa jogurty


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy