3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czarno-biale spiralki


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

  • 2 łyżeczki kakao bez cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 70 gramów cukru
  • 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów mąki
  • 2 minimalne szczypty soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc 40g margaryny, 20g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzeczke mleka: 10sek / obr 5, odlozyc. Do Blokada naczynia miksującego wlozyc 85g margaryny, 50g cukru, 125g maki, szczypte soli, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 2 lyzeczki kakao: 10sek / obr 5, wyjac. Lekko wyrobic rekoma obydwa ciasta, osobno. Rozwalkowac cienko biale ciasto, posmarowac 1 lyzeczka mleka. Ciasto ciemne rozciagnac troche rekoma, ulozyc na bialym, lekko naciskajac, rozlozyc na bialym, pòzniej rozwalkowac, by pokryc cale biale ( wyjda 2 prostokaty nalozone na siebie). Zwinac wszystko , strona dluzsza, w dosc ciasny rulon. Pokroic na 24 plastry, ulozyc na blaszke. Piec w goracym piekarniku: 180° / 12-15min, wyjac, zostawic do wystygniecia.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobiłam ...do bialego

    Zgłoszony przez ewko na października 14, 2015 at 15:03.

    zrobiłam ...do bialego dodalam jednak drugą łyżeczke mleka;  z wałkowaniem - no coż - białe rozwałkowałam a potem ciemne połoyżłam na białym i też rozwalkowałam - udało się  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zly przepis biale wyszlo jak

    Zgłoszony przez Svensonka na października 4, 2014 at 15:34.

    Zly przepis biale wyszlo jak kurszonka nie fall sie z niego nic zrobic wszystko wyzucilam tmrc_emoticons.-(

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! ja miałam podobnie jak

    Zgłoszony przez agafiat na listopada 18, 2013 at 15:56.

    Witam! ja miałam podobnie jak Reni1947, ale dodałam 10g margaryny więcej do białego ciasta i lepiej się rozwałkowywało. i rzeczywiście dodawajcie szczypte soli, bo ja przesadziłam, ale i tak bardzo dobre,   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Padło dziś na te

    Zgłoszony przez Reni1947 na października 6, 2013 at 15:32.

    Padło dziś na te ciasteczka.Zaraz przychodzą moje wnuczki, więc w trakcie gotowania obiadu upiekłam spiralki bo wydawalo się, że są szybkie.W efekcie końcowym nie wyszło najgorzej, ale miałam trochę problemów z białym ciastem bo nie dało się rozwałkować, dość długo jeszcze je  wyrabiałam na stolnicy, bo gdy wyjęłam z thermomiksa to przypominało kruszonkę a nie ciasto do cienkiego rozwałkowania, trochę lepszą konsystencję miało ciasto czarne.No ale w końcu jakoś sobie poradziłam i wyszły jak widać calkiem całkiem, a w smaku...........mmmmmmmniam, mniam bardzo dobre .Tak więc przepis powtórzę choć bardzo chciałabym uzyskać jakieś wskazówki co do rodzaju mąki (użyłam pszenną 550) i chyba ważne jest by użyć miękkiego tłuszczu , a ja wzięłam prosto z lodówki masło roślinne i może tu był błąd, że trudno było je rozwałkować?Dołanczam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam. tmrc_emoticons.)

    Próbowałam wysłać fotki , ale chyba coś nie wyszło bo ich nie widzę.Muszę poszukać instrukci jak wysyłać fotki tmrc_emoticons.~

    No wreszcie - oto efekty mojej pracy tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:1581:]][[wysiwyg_imageupload:1582:]][[wysiwyg_imageupload:1583:]][[wysiwyg_imageupload:1584:]][[wysiwyg_imageupload:1585:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadza sie, zebyscie sie nie

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 25, 2012 at 18:55.

    Zgadza sie, zebyscie sie nie nudzily, dziewczyny tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Jesienia zawsze mnie bierze ochota na eksoerymenty ciasteczkowe, potem mija....Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko następne ciasteczka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 21, 2012 at 21:41.

    Veroniko następne ciasteczka do upieczenia tmrc_emoticons.D Big Smile Cooking 6 Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne, podobne do moich

    Zgłoszony przez gabi49 na września 21, 2012 at 20:10.

    Fajne, podobne do moich cynamomowych. Oczywiście idą do mojego zbioru! Kiedy ja to wszystko zrobię? Big Smile Love Cooking 7

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze