3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Amoniaczki kruche ciasteczka


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Amoniaczki kruche ciasteczka

  • 3 jajka
  • 200 g cukru, np.trzcinowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wanilinowego 16g
  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
  • 5 g amoniaku

Ciasto

5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta na ciasteczka
  1. Jaja całe 3 szt ubić z 200g cukru i 2 łyzeczkami cukru waniliowego przy pomocy motylka; 2 min 30s/poz.4
  2. Zdjąć motylek, włożyć 150g masła i ucierać ok.1 min poz.5
  3. Dodać 100g śmietanki i 5 g amoniaku
  4. Dodać 500g mąki – ucierać ciasto poz.Ciasto ok 3,5 min
  5. Wyłożyć ciasto przy pomocy szpatułki do miski – odłożyć je do lodówki na leżakownie ok.2-3 godz.
  6. wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i przegnieść je przygotowując do wałkowania; może trzeba będzie dodać trochę mąki, aby nie było zbyt miękkie
  7. Podsypując mąkę uwałkować placek na grubość 3-4 mm
  8. Powicinane przy pomocy foremek ciasteczka piec na wyłozonej blaszce papierem do pieczenia ok.10min w temp.190 °C
  9. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Bardzo długo posostają kruche
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy