Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

syrop z czarnego bzu

  • 2 litry wody
  • 400 gramów czarnego bzu
  • 200 gramów cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Nazbieraj czarnego bzu
  1. Umyj delikatnie kiście z owocami. Następnie obierz owoce z kiści.

     

  2. Do urządzenia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż koszyczek. Do koszyczka wsyp umyte owoce. Zasym je cukrem i zalej wodą. Zamknij urządzenie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    Ustaw czas: 30 mint

    Temperatura: 100 stopni

    Obroty: 0,5 Mieszanie"Mieszanie"  Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

     

    Uchyl miarkę, nie zamykaj całkiem.

  3. Po tym czasie wyjmij koszyczek z owocami.

    Ustaw czas: 5 minut

    Temp: 95 stopni

    obroty: 0,5 Mieszanie"Mieszanie"

  4. Przelej gorący sok do słoiczków lub butelek, żakręć i postaw nakrętką do dołu, żeby się szczelnie zamknęły.

  5. Pij syrop w sezonie chorobowym, żeby podnieść odporność. Syrop doskonale oczyszcza krew i uśmierza ból.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Syrop z czarnego bzu

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?