Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Kompot
- 1000 g wody, (około)
- 130 g cukru, lub mniej
- 500 g rabarbaru, umyty nie obierany pokrojony na kawałki
-
6
11min
Czas całkowity 1minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Śniadanie Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Wiosna Łatwe Naturalne Szybkie Przepis dla dużej rodziny Dodatek Deser Napój Polska
Przygotowanie
Przygotowany rabarbar zmiksować 10 s/obr. 6
Dodać cukier, 500 g wody i gotować 10 min/100 C/obr. 1
Zachowując ostrożność zmiksować 1 min/obr. 10
Dodać wody do pojemności maksymalnej i wymieszać 5 s/obr. 6
Kompot
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Czy pamiętacie kompot rabarbarowy z dzieciństwa? Bo ja pamiętam! Rabarbaru praktycznie nie da się pozbawić łyka w 100%, te pływające kawałki rabarbaru w kompocie, dla mnie jako dziecka były naprawdę wyzwaniem!TM zakupiliśmy pod koniec zimy i gdy tylko przypomniałem sobie że będzie rabarbar z którego kompotu dzieci nie bardzo chcą pić, wpadłem na pomysł aby go poprostu zmiksować po ugotowaniu!Teraz dzieci mówią mniam!!!Cukru można oczywiście dać mniej o 20-30 gram.
I znów zacytuję "bądźmy kreatywni..." cukier kryształ zastąpmy dowolnym innym, możemy dodać np. 4-6 truskawek, a uzyskamy przepyszna porcję napoju dla naszych pociech.
Szczerze? Sam uwielbiam ten kompot!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFantastyczny! Co prawda u nas z dodatkiem...
Fantastyczny! Co prawda u nas z dodatkiem truskawek (ok 15 sztuk) i w formie musu zamiast kompotu. Tzn nie dodaję już wody do pełna. Powstaje kapitalny deser na letnie dni.
Wspaniały napój!! Polecam! Prawdziwe smaki...
Wspaniały napój!! Polecam! Prawdziwe smaki dzieciństwa. Ja też dodałam mniej cukru ale wolę bardziej kwaskowe smaki.
ok
ok
Wspaniay Przypomniaam sobie smak dziecistwa
Wspaniały. Przypomniałam sobie smak dzieciństwa
Genialny, mój ulubiony
Genialny, mój ulubiony
Genialny, mój ulubiony
Genialny, mój ulubiony
Rewelacja!!!
Rewelacja!!!
rewelka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rewelka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam, zrobiłam tylko toszke
Witam, zrobiłam tylko toszke zmodyfikowałam bo nie miałam tyle rabarbaru i dodałam 2 jabłka dalam mniej cukru.
jestem zachwycona
Mąż powiedział, że taki jak u babci 
Super przepis dziękuję
Rewelacyjny napój może
Rewelacyjny napój może bardziej jak mus,ale i tak jest przepyszny
Ciekawy przepis
Ciekawy przepis
Pozdrawiam
Agata
Świetny przepis..dałam mniej
Świetny przepis..dałam mniej cukru ale i tak smakował znakomicie.
Dziekuje za odpowiedzi Tak
Dziekuje za odpowiedzi
Tak tez zrobilam kolejnym razem
Nie nalozylam miarki a dodatkowo zmniejszylam temperature
Kompocik wyszedl super za kazdym razem, choc jak to moj brat stwierdzil "bardziej jak mus jablkowy niz rabarbarowy smakuje"
ale pyyyyycha byl!
Mi również bardzo ten kompot
Mi również bardzo ten kompot smakuje. Zastanawiam się czy można go zrobić do słoików na zimę, czy raczej będzie się psuł? Ma ktoś doświadczenia?
pyszny kompot- blonnikowy i
pyszny kompot- blonnikowy i zdrowy. Dalam 100 g cukru i troche wiecej rabarbaru. Mi tez zaczal kipiec, ale zdjelam miarke i bylo ok.
Ja dodam od siebie jeszcze
Ja dodam od siebie jeszcze jeden sposób na kipiące potrawy, nie tylko ten kompot. Otóż kiedy zaczyna nam coś w naczyniu kipieć, to właśnie "podkręcamy" obroty na wysokie 8-9 i to zadziała jak uniesienie pokrywki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Przypomina mi się
Przypomina mi się dzieciństwo. Dziękuję Wam za to i za ten smak. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Zimowa Mamo. Myślę, po wielu
Zimowa Mamo.
Myślę, po wielu przemyśleniach i po dwóch testach, że to kwestia temperatury wody jaką wlewasz do ugotowania rabarbaru. Gdy wlejesz zimną wodę, nie ma prawa wykipić. Mi bulgotnęło dwa razy z założoną miarką i skończył się czas. Jeśli nie odpowiada ci takie rozwiązanie, skróć czas gotowania o minutę. No bo skoro "kipi" to znak że rabarbar jest już wystarczająco wygotowany i miękki.
Pozdrawiam.
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
bardzo dobry kompot,
bardzo dobry kompot, szczególnie z rabarbaru malinowego
Jeżeli zaczyna kipieć to są
Jeżeli zaczyna kipieć to są dwie metody zmniejszyć obroty lub co ja często stosuję zmnieszyć temperaturę tzn nacisnąc 90*C i efekt będzie taki ,jak uniesienie pokrywki .Myślę ,że pomogłam
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Nastepnym razem nie nakladaj
Nastepnym razem nie nakladaj miarki przy gotowaniu.
Wlasnie zrobilam kompocik mi
Wlasnie zrobilam kompocik mi bardzo smakuje. Zobaczymy czy dzieci beda go pily.
wlasnie probowalam kompot
wlasnie probowalam kompot wyczarowac ale mam problem, ok 9 minuty gotowania zaczelo mi kipic. i co teraz? zakonczylam gotowanie, bede to miksowac, ale czy tak moglo sie zdarzyc? mial ktos tak? mialam dokladnie odmierzone proporcje wiec nie wiem co poszlo nie tak?
Bardzo dobry lekki mus ala
Bardzo dobry lekki mus ala kompot z rabarbaru. Dodałem jednak tylko 85g cukru zamiast 150g, ale to kwestia smaku jak kto lubi. dzieki zmiksowaniu spożyjemy cały błonnik. Gratuluje pomysłu czasami prosty przepis też może być pyszny.
:DDzięki za kompot jutro
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.