3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Napój z rabarbaru - "ala kompot"


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Kompot

  • 1000 g wody, (około)
  • 130 g cukru, lub mniej
  • 500 g rabarbaru, umyty nie obierany pokrojony na kawałki
5

Przygotowanie

    Kompot
  1. Przygotowany rabarbar zmiksować 10 s/obr. 6

  2. Dodać cukier, 500 g wody i gotować 10 min/100 C/obr. 1

  3. Zachowując ostrożność zmiksować 1 min/obr. 10

  4. Dodać wody do pojemności maksymalnej i wymieszać 5 s/obr. 6

  5. Tak otrzymany kompot ma nadal wysoką temperaturę (około 65 stopni), w naczyniu miksującym będzie długo stygł, więc warto go przelać do żaroodpornego dzbanka i postawić w miejscu nie dostępnym dla dzieci.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Czy pamiętacie kompot rabarbarowy z dzieciństwa? Bo ja pamiętam! Rabarbaru praktycznie nie da się pozbawić łyka w 100%, te pływające kawałki rabarbaru w kompocie, dla mnie jako dziecka były naprawdę wyzwaniem!TM zakupiliśmy pod koniec zimy i gdy tylko przypomniałem sobie że będzie rabarbar z którego kompotu dzieci nie bardzo chcą pić, wpadłem na pomysł aby go poprostu zmiksować po ugotowaniu!Teraz dzieci mówią mniam!!!Cukru można oczywiście dać mniej o 20-30 gram.

I znów zacytuję "bądźmy kreatywni..." cukier kryształ zastąpmy dowolnym innym, możemy dodać np. 4-6 truskawek, a uzyskamy przepyszna porcję napoju dla naszych pociech.

Szczerze? Sam uwielbiam ten kompot!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ok

    Zgłoszony przez Anita12345 na maja 7, 2018 at 17:41.

    ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniay Przypomniaam sobie smak dziecistwa

    Zgłoszony przez annapreis na czerwca 10, 2017 at 20:52.

    Wspaniały. Przypomniałam sobie smak dzieciństwa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny, mój ulubiony

    Zgłoszony przez Joel1 na czerwca 12, 2016 at 10:17.

    Genialny, mój ulubiony

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny, mój ulubiony

    Zgłoszony przez Joel1 na czerwca 12, 2016 at 10:17.

    Genialny, mój ulubiony

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!

    Zgłoszony przez Rozka1980 na maja 13, 2016 at 16:03.

    Rewelacja!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoszony przez cytrynka272 na czerwca 28, 2015 at 14:51.

    rewelka !!!!!!!!!!!!!!!!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, zrobiłam tylko toszke

    Zgłoszony przez kamila_l na czerwca 12, 2015 at 11:31.

    Witam, zrobiłam tylko toszke zmodyfikowałam bo nie miałam tyle rabarbaru i dodałam 2 jabłka dalam mniej cukru.

    jestem zachwycona tmrc_emoticons.) Mąż powiedział, że taki jak u babci tmrc_emoticons.p

    Super przepis dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny napój może

    Zgłoszony przez Mac na czerwca 11, 2015 at 10:02.

    Rewelacyjny napój może bardziej jak mus,ale i tak jest przepyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis

    Zgłoszony przez Agata Michaud na maja 11, 2015 at 20:08.

    Ciekawy przepis tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis..dałam mniej

    Zgłoszony przez KatarzynaM na listopada 15, 2014 at 19:00.

    Świetny przepis..dałam mniej cukru ale i tak smakował znakomicie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za odpowiedzi Tak

    Zgłoszony przez zimowa_mama na czerwca 27, 2014 at 14:48.

    Dziekuje za odpowiedzi tmrc_emoticons.) Tak tez zrobilam kolejnym razem tmrc_emoticons.) Nie nalozylam miarki a dodatkowo zmniejszylam temperature tmrc_emoticons.) Kompocik wyszedl super za kazdym razem, choc jak to moj brat stwierdzil "bardziej jak mus jablkowy niz rabarbarowy smakuje" tmrc_emoticons.D ale pyyyyycha byl!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi również bardzo ten kompot

    Zgłoszony przez Maksia na czerwca 8, 2014 at 09:30.

    Mi również bardzo ten kompot smakuje. Zastanawiam się czy można go zrobić do słoików na zimę, czy raczej będzie się psuł? Ma ktoś doświadczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny kompot- blonnikowy i

    Zgłoszony przez mjusta2000 na maja 31, 2014 at 20:17.

    pyszny kompot- blonnikowy i zdrowy. Dalam 100 g cukru i troche wiecej rabarbaru. Mi tez zaczal kipiec, ale zdjelam miarke i bylo ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodam od siebie jeszcze

    Zgłoszony przez gabi49 na maja 28, 2014 at 21:50.

    Ja dodam od siebie jeszcze jeden sposób na kipiące potrawy, nie tylko ten kompot. Otóż kiedy zaczyna nam coś w naczyniu kipieć, to właśnie "podkręcamy" obroty na wysokie 8-9 i to zadziała jak uniesienie pokrywki. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przypomina mi się

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na maja 22, 2014 at 23:13.

    Przypomina mi się dzieciństwo. Dziękuję Wam za to i za ten smak. POZDRAWIAM.

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zimowa Mamo. Myślę, po wielu

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na maja 22, 2014 at 12:28.

    Zimowa Mamo. tmrc_emoticons.) Myślę, po wielu przemyśleniach i po dwóch testach, że to kwestia temperatury wody jaką wlewasz do ugotowania rabarbaru. Gdy wlejesz zimną wodę, nie ma prawa wykipić. Mi bulgotnęło dwa razy z założoną miarką i skończył się czas. Jeśli nie odpowiada ci takie rozwiązanie, skróć czas gotowania o minutę. No bo skoro "kipi" to znak że rabarbar jest już wystarczająco wygotowany i miękki.

    Pozdrawiam.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry kompot,

    Zgłoszony przez martynka82 na maja 21, 2014 at 13:06.

    bardzo dobry kompot, szczególnie z rabarbaru malinowego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli zaczyna kipieć to są

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 20, 2014 at 09:50.

    Jeżeli zaczyna kipieć to są dwie metody zmniejszyć obroty lub co ja często stosuję zmnieszyć temperaturę tzn nacisnąc 90*C i efekt będzie taki ,jak uniesienie pokrywki .Myślę ,że pomogłam Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nastepnym razem nie nakladaj

    Zgłoszony przez Ala i ja na maja 20, 2014 at 09:26.

    Nastepnym razem nie nakladaj miarki przy gotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie zrobilam kompocik mi

    Zgłoszony przez Ala i ja na maja 20, 2014 at 09:25.

    Wlasnie zrobilam kompocik mi bardzo smakuje. Zobaczymy czy dzieci beda go pily.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wlasnie probowalam kompot

    Zgłoszony przez zimowa_mama na maja 18, 2014 at 14:32.

    wlasnie probowalam kompot wyczarowac ale mam problem, ok 9 minuty gotowania zaczelo mi kipic. i co teraz? zakonczylam gotowanie, bede to miksowac, ale czy tak moglo sie zdarzyc? mial ktos tak? mialam dokladnie odmierzone proporcje wiec nie wiem co poszlo nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry lekki mus ala

    Zgłoszony przez Piter1810 na maja 6, 2014 at 22:05.

    Bardzo dobry lekki mus ala kompot z rabarbaru. Dodałem jednak tylko 85g cukru zamiast 150g, ale to kwestia smaku jak kto lubi. dzieki zmiksowaniu spożyjemy cały błonnik. Gratuluje pomysłu czasami prosty przepis też może być pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DDzięki za kompot jutro

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 30, 2013 at 07:59.

    tmrc_emoticons.DDzięki za kompot Big Smile jutro próba tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze