3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nalewka Żurawinowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

3 butelka/butelki/butelek

  • 1000 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1000 g spirytusu 96%
  • 500 g wódki
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii
5

Przygotowanie

  1. żurawinę (ja użyłam mrożonej)  zmixować:

    5 sekund/ obr.4-5

    przełożyć do słoja , zasypać cukrem i zalać alkoholem, dodać przekrojoną na pół wanilię

    następnie macerować w ciepłym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając słojem.

    Po tym czasie zlać nalew, przecedzić przy użyciu koszyczka  a następnie przefiltrować (użyłam filtrów do kawy)

    Rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.

    Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3-6 miesięcy, im dłużej tym lepsza  tmrc_emoticons.)

    Nalewka ma piękny, czerwono-różowy kolor, jest aromatyczna i orzeźwiająca a przy tym lekko kwaskowa.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady


Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności.

Żurawina  działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na nasz układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu.

Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz