Tu jesteś:
4
Składniki
1 butelka/butelki/butelek
Składniki na pigwówkę
- 1000 g owoców pigwowca, oczyszczone z gniazd nasiennych
- 1000 g cukru
- 2 litry spirytusu nalwekowego
5
Przygotowanie
Umyte owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych
- kroję pigwę na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
- w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
- całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
- słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
- teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
- zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka
Oczyszczanie owoców pigwowca
Przygotowanie nalewki
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Więcej zdjęć na blogu //alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/10/nalewka-z-pigwy-czesc-2-pigwowiec-jest.html
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTo jest spirytus 60%. Możesz
To jest spirytus 60%. Możesz trochę zozcięczyć zwykły spirytus aby był delikatniejszy
co to jest spirytus nalewkowy
co to jest spirytus nalewkowy