3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nalewka z pigwy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Składniki na pigwówkę

  • 1000 g owoców pigwowca, oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1000 g cukru
  • 2 litry spirytusu nalwekowego
5

Przygotowanie

    Oczyszczanie owoców pigwowca
  1. Umyte owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych

  2. Przygotowanie nalewki
    • kroję pigwę na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
    • w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
    • całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
    • słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
    • teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
    • zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka
10
11

Porady

Więcej zdjęć na blogu //alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/10/nalewka-z-pigwy-czesc-2-pigwowiec-jest.html


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz