Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Likier karmelowo-orzechowy
- 80 g cukru
 - 120 g Toffifee, (całe z orzechami)
 - 300 g mleka, nalepiej 3,2% ale 2% też może być
 - 200 g śmietana, 36% tłuszczu
 - 1 całe jajko
 - 200 g wódki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do 
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć cukier i toffifee i zmiksować 12s/obr. 10. Zgarną ze ścianek naczynia na dno 
"Blokada naczynia miksującego" . - Dodać mleko, śmietane i jajko, podgrzać 5min/80 st. C/obr. 2
Dodać wódkę i podgrzewać 4min/90 st. C/obr. 2 - Ciepły likier rozlać do butelek i schłodzić. Przechowywać w lodowce, serwować schłodzony.
 
Likier
Porady
Można na koniec przecedzić likier przez gazę, aby pozbyć się malutkich okruszków, niezmielonych orzechów. Są one wyczuwalne w likierze, co nie każdemu może odpowiadać więć aby się ich pozbyć polecam przelać przez gaze lub sitko o drobnych oczkach.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Likier jest przepyszny... nawet taki jeszcze ciepły
            
jest mega pyszny! i orzszki są lekko wyczuwalne, ale mi to akurat się podoba
 POLECAM!
            
Wczoraj robiłam i polecam , bardzo dobry
Polecam. miksowałam 14 sekund i orzechów nie czuć, nie trzeba przez gazę nalewać do butelki
            
Kochani wydaje mi się że orzechy są w toffiefe. Ale nie jestem pewna czy o to chodzi
            
Czy nie powinny zostać dodane orzechy? I jakie mleko do likieru?
Zachęcajacy przepis, ale gdzie tytułowe orzechy ??
            
Musze wyprobowac
            
Brzmi super, a tam się daje całe jajko czy tylko żółtko?