3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant muszle ze szpinakiem w sosie pomidorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

makaron duże muszle

  • 1 opakowania makaronu muszelki, im większe tym wygodniej

sos

  • 1-2 ząbka czosnku
  • 2 czubate łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypty sól pieprz do smaku, wg uznania
  • 1 puszek pomidorów
  • 150 g Ketchupu, 1,5 miarki

farsz

  • 300 g liści mrożonego szpinaku, pokroić na kawałki
  • 60 g bułka tarta
  • 125 g mleka, ml.
  • 3 czubate łyżki oliwy z oliwek
  • 225 g ser ricotta, biały ser w pojemnikach jak od śmietany
  • 1/2 czubate łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypty sól,pieprz, dla smaku
  • 1 opakowania nasion słonecznika
  • 1 porcji pierś z kurczaka, bez skóry, pokrojona na kosteczki

posypka

  • 1 kawałki ser mozarella, do posypania
5

Przygotowanie

    sos
  1. zmiksować czosnek 3s/ob 5

    dodać pozostałe składniki na sos i wolno miksować 10s/ ob 5

    uzyskany sos przelać no naczynia  żaroodpornego, tak aby zakrywał połowę naczynia.

  2. w lekko osolonej wodzie zagotuj lekko makaron

  3. farsz
  4. bułkę tartą, mleko oraz oliwe wymieszać 15s / obr 5

  5. następnie dodaj pokrojony szpinak, ser ricotta, gałkę muszkatołową oraz przyprawy 20s/ obr 8

  6. pierś z kurczaka
  7. pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka usmażyć do momentu uzyskania złocistego koloru

  8. Do każdej muszelki włożyć kostkę kurczaka, nasypać pare ziarenek słonecznika i napełnić szpinakowym farszem. Tak zapełnione muszle układać w pomidorowym sosie

  9. posypka
  10. starkowany ser posypać na ułożone w sosie muszle

  11. pieczenie
  12. piec ok 30 min w temp 180 stopni.

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wygląda całkiem apetycznie.

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 24, 2015 at 12:51.

    Wygląda całkiem apetycznie. Odkładam do przetestowania w niedalekiej przyszłości.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam to danie ale nie

    Zgłoszony przez s_loneczko77 na marca 10, 2013 at 19:42.

    Zrobiłam to danie ale nie pomyślałam żeby nie przykrywać naczynia. Trochę nie wyszło ale moja familia i tak zjadła i stwierdziła że super  tmrc_emoticons.((

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zdjęć konkurs wymaga :) ale

    Zgłoszony przez Seel_Seel na lipca 22, 2012 at 16:04.

    zdjęć konkurs wymaga tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    ale zawsze jak robię coś nowego staram się każdy krok fotografować.

    a Danie nie tylko wygląda tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) robiłam na sylwestra dla znajomych....bardzo im smakowało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie muszę

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lipca 22, 2012 at 12:19.

    Cooking 1 Wygląda apetycznie muszę spróbować. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Big SmileDziękuję za zdięcia to bardzo pomaga przgotować potrawę Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze