Składniki
Mrożony szpinak 500g
- 200 g śmietana 18%, (Wg mnie najlepiej sprawdza się łaciata w kartoniku)
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki parmezan, (Do starcia na wierzch)
 - 2 łyżeczki natka pietruszki, (Niekoniecznie)
 - 3/4 łyżeczki pieprz czarny
 - 1,5 łyżeczki sól
 - 2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona2
 - 2 łyżeczki Zioła prowansalske
 - 30 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
 - 50 g cebula
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Czosnek i przekrojoną na pół cebulę włożyć do naczynia
"Blokada naczynia miksującego"  i pokroić 3s/5
"Mieszanie" zgarnąć kopystką na spód naczynia
2. Dodać olej kokosowy lub oliwę i dusić 2min/120stC/2obr
3. Dodać szpinak i dusić 9min/100stC/1
"Mieszanie" 4. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatułową, zioła, pietruszkę i śmietanę i gotować 5min/100stC/1
"Mieszanie" smacznego
opcjonalnie można dodać ser pleśniowy (blue) do pkt 4 i wydłużyć gotowanie do 6min
Sos szpinakowy
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo dobry szybki obiad
Pyszny!!! Polecam!!! i dziękuję za przepis!
Zrobiłam sos po delikatnej modyfikacji (mniej soli, mniej gałki muszkatalowej) i dodatkowo usmażyłam kurczaka.
wyszlo pysznie!
Świetny przepis 👍 Dodałam łuskany słonecznik i podsmażonego kurczaka. Napewno nie raz do niego wrócę 🙂
Świetny przepis. Sos przepyszny. Na początku sądziłam że za dużo ma soli ale po wymieszaniu z makaronem rewelacja. Polecam zdecydowanie. To jest pomysł na naprawdę szybki obiad 😊
sos rewelacyjny, prosty szybki ale mbardzo smaczny - polecamy
Przepyszny sos! Polecam! Bardzo nam smakowal!
            
Super...super...super
            
sos fajny, dla mnie za słony, nastęnym razem dam 0,5 łyżeczi
 ogólnie polecam 
            
Sos bardzo dobry i do makaronu i do ryby polecam
 Dziękuję za przepis