Składniki
SOS
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
 - po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
 - 1 puszka pomidorow, w kawałkach
 - 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
 - 1 ząbek czosnku
 - 100 g cebuli
 - 250 g mięsa mielonego, od szynki
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 10 g oliwy z oliwek
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,
Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.
"Obroty wsteczne" 3Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.
"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.CW między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).
Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe!
SOSU
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek
 Dodałam do ulubionych 
            
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.
            
Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie.
Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry
 dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji 
Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński.
Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.
Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi.