Składniki
0 porcja/porcje/porcji
SOS
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
- po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
- 1 puszka pomidorow, w kawałkach
- 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cebuli
- 250 g mięsa mielonego, od szynki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 g oliwy z oliwek
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,
Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.
"Obroty wsteczne" 3
Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.
"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.C
W między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).
Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe!
SOSU
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTaki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko...
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie...
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek
Dodałam do ulubionych
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować...
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.
Sos bardzo smaczny , tylko
Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie.
Zrobiłam co prawda bez
Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry
dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji 
Odsyłam do mojego komentarza
Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wszystko super ,ale to nie
Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.
Gotujemy w temperaturze
Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mam pytanie: dlaczego Pani
Mam pytanie: dlaczego Pani gotuje bez temperatury? Podała Pani w przepisie gotować 10 min//obr.
2
to będzie częste danie u mnie
to będzie częste danie u mnie w domu
Człowiek jest wart tyle, ile warte są jego słowa...
Sos super zjedliśmy na obiad
Wszystkie składniki
Wszystkie składniki mam,będzie super na jutrzejszy obiad!
Dzis na obiadek zrobilam
Dzis na obiadek zrobilam spaghetti z tym sosikiem,bardzo smaczne danie.Dodalam tez trochę papryki ostrej
Polecam przepis,dodaję do ulubionych
Z pewnoscià bardzo dobry
Z pewnoscià bardzo dobry sosik,a panià Ilonkè zapraszam do opublikowania swego przepisu i wtedy zobaczymy co potrafi,czy gotowac czy moze tylko krytykowac.
Sos jest super pyszny i
Ilonko, najpierw trzeba
Ilonko, najpierw trzeba poczytac i przeczytać dokładnie nazwę dania, a potem krytykować. Tutaj podaję skład oryginalnego sosu bolońskiego, kopia tekstu:"
Sos boloński z włoskiej Bolonii jest znany na całym świecie i ubóstwiany za szerokie wykorzystanie. Tradycyjnie sos boloński przygotowuje się z wieprzowiny, boczku, cebuli, marchewki, selera naciowego, pasty pomidorowej, bulionu, mleka i wina wytrawnego. "
Jak więc widzisz, nie ma w nim też papryki, o którą się upominasz. Mój przepis nosi nazwę ........po bolońsku, co nie znaczy boloński. Ja uważam, że składniki można dowolnie komponować, co kto lubi. Ja lubię pieczarki , więc je dodałam. Ty możesz ich nie dawać i wogóle robić po swojemu. Nie ładnie jednak z Twojej strony krytykować coś, czego się nie zrobiło i nie jadło.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Moim zdaniem ten przepis jest
Moim zdaniem ten przepis jest kiepski.
Od kiedy do sosu bolońskiego dodaje sie pieczarki, a do tego nie ma nawet papryki.
Nie gotujcie tego bo to strata pieniędzy na składniki.
Fajny pomysł na obiad. Dodaje
Fajny pomysł na obiad. Dodaje do przepisów do wypróbowania
pozdrawiam 
Gabi super przepis. Bardzo
Gabi super przepis. Bardzo lubię makarony i Twój sos dodaje do ulubionych

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuję sa słowa pochwały.
Dziękuję sa słowa pochwały.

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super przepis na szybki obiad
Super przepis na szybki obiad
.Dziekuję za przepis 
Dzięki Gabi Nie miałam
Dzięki Gabi
Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad (jak mnie nie ma kilka dni w domu to wypadam z jakiegoś rytmu
 
Mieso mielone mam, pieczarki też, zioła w ogródku... no to będzie sos po bolońsku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/