![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kptj07q4-f2726-162835-cfcd2-b97af0bt/e32a0451-1399-47c0-93c3-c20b78bfb3dd/main/makaron-z-sosem-po-bolonsku.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kptj07q4-f2726-162835-cfcd2-b97af0bt/77961621-5a61-4fe1-bebc-d9928b69c9cb/main/makaron-z-sosem-po-bolonsku.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kptj07q4-f2726-162835-cfcd2-b97af0bt/0a630235-f01e-4eac-a263-9a4254cf8a80/main/makaron-z-sosem-po-bolonsku.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kptj07q4-f2726-162835-cfcd2-b97af0bt/55d62605-64cb-4006-b1c0-7825c8171eaf/main/makaron-z-sosem-po-bolonsku.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kptj07q4-f2726-162835-cfcd2-b97af0bt/8f3ae107-5651-406a-8472-fc607aaeeaa6/main/makaron-z-sosem-po-bolonsku.jpg)
Składniki
SOS
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
- po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
- 1 puszka pomidorow, w kawałkach
- 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cebuli
- 250 g mięsa mielonego, od szynki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,
Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.
"Obroty wsteczne" 3
Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.
"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.C
W między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).
Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe!
SOSU
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek
Dodałam do ulubionych
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.
Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie.
Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry
dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński.![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.
Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi.![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?