3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak na słodko-kwaśno


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kurczak na słodko-kwaśno

  • 200 g papryki, Czerwonej bez gniazd nasiennych
  • 0,5 puszki ananasa, pokrojonego w kostkę
  • 400 g piersi z kurczaka, bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 200 g ryżu basmati
  • 14 g mąki pszennej
  • 1230 g wody
  • 80 g Ketchupu
  • 170 g soku, z puszki ananasa
  • 6
    45min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Kurczak na słodko-kwaśno
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka. Pokroić w 2cm kawałki. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 3s/obr.4. Przełożyć na wkład Varomy, dodać do tego pokrojonego ananasa, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1200g wody, osolić szczyptą soli. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze 15min/100Sous-vide/obr.1.
  4. Zdjąć przystawkę Varoma, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Postwic przystawkę Varmoma, mięso zamieszać, nałożyć wkład Varomy z warzywami, gotować na parze 10min/100Sous-vide/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełozyć do innego naczynia, odstawić. Wodę po gotowaniu wylać.
  6. Sos
  7. Do naczynia miksującego włozyć czosnek, rozdrobnić 5s/obr.8. Zgarnąc kopystką ze scienek naczynia miksującego na dno. Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy ciemny, 30g wody, sok z puszki ananasa, kethup, mąkę. Gotować 4min/100Podgrzewanie/obr.4.
  8. Dodać kurczaka i warzywa, dokładnie wymieszać kopystą, gotować 5min/100Sous-vide/odr.Obroty wsteczne. Kurczaka z ryżem na słodko-kwaśno podawać na ciepło jako danie główne.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wedłóg uznania, można dorzucić inne warzywa, co kto lubi. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy