Składniki
0 porcja/porcje/porcji
NA ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI
- 50 g śliwek suszonych bez pestek drobno posiekanych
- 40 g likieru migdałowego AMARETTO
- 500 g mleka
- 130 g miodu płynnego
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 250 g makaronu typu : łezki lub ryż (1 paczka)
- 20-30 kropli aromatu migdałowego
- 100 g orzechów włoskich
- 60 g migdałów kalifornijskich - słupki
- 1500-1800 g wody
- sól
- 200 g maku niebieskiego
- 600 g wody
-
6
1h 0min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać mak, wlać wodę i gotować – 15 min. / 100*C / obr.2
Przecedzić przez sitko.
Odcedzony mak ponownie włożyć do naczynia TM i miksować - 40s. / obr.9 -10 , przemieszać kopystką i czynność powtarzać do momentu gdy mak będzie czarny. Przełożyć do innego naczynia.
Do czystego, suchego naczynia TM wrzucić orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rozdrobnić – 3-5s. / obr.4 (kontrolować stopień rozdrobnienia aby nie zmielić na pył). Przesypać do innego naczynia.
Do czystego naczynia wlać mleko i miód – podgrzewać 5min. / 60*C / obr.2 a następnie wrzucić rozdrobnione orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, posiekane śliwki , likier AMARETTO i aromat migdałowy. Wszystko gotować – 5min. / 100*C / obr.2
Dołożyć mak i gotować – 10min. / 100*C / obr.2 -
Przełożyć do większego naczynia.
Do czystego naczynia wlać około 1500-1800g wody ,włożyć koszyczek, zamknąć pokrywę i gotować – około 10 min. / 100*C / Obr.1 gdy woda zacznie się gotować wsypać sól i makaron przez otwór w pokrywie, ustawić czas gotowania wg. zaleceń na opakowaniu makaronu. Wyjąć koszyczek , przelać makaron zimną wodą ,odcedzić.
Makaron można również ugotować w tradycyjny sposób.
Ugotowany makaron dołożyć do maku i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje na ciepło.
Potrawa Wigilijna gotowa do spożycia !
ŚWIĄTECZNYCH MAKÓWEK
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Ilość miodu i aromatu migdałowego można regulować według swojego smaku.
2. W pkt.4 można również dodać wcześniej namoczone rodzynki (ja nie dodaje ponieważ u mnie w domciu nie mają one wielbicieli).
3. Jeżeli chcemy luźniejszą konsystencje można dodać ciepłego mleka.
4. Makaron (kluseczki) można wykonać samodzielnie z ciasta na makaron – rolując około 2 cm wałeczki ( jest to dość pracochłonne więc wykorzystałam okazje, że w sklepie pokazały się makarony bardzo zbliżone kształtem ( typ: łezki i ryż).
5. Potrawa przewidziana na 6 - 8 osób ( choć wszystko uzależnione jest od apetytów )
6. Jeżeli ktoś nie chce się bawić w gotowanie maku, rozdrabnianie bakalii może wykorzystać gotową masę makową dodając do niej mleko i łącząc z ugotowanym makaronem. Jest to bardzo szybka wersja, ale nie ma w sobie tego serca które wkładamy przygotowując ŚWIĘTA !
[[wysiwyg_imageupload:1892:]]
SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !
[[wysiwyg_imageupload:1893:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzekam na opinie i życzę
Pyszności ! Dzisiaj będzie
Elu z kruchymi ciasteczkami
Ilonko, ja moje makówki
Monisiu, masz rację, że ta
Monisiu, masz rację, że ta potrawa ma tyle wersji ile domów
Moja przyjaciółka podaje taką masę makową z kruchymi ciasteczkami, które sama piecze
Ale to dobrze!
Ja lubiłam ją od dzieciństwa i nazywa się u nas "makiełki". Babcia robiła sama makaron, ja kupowałam wstążki ale odkąd mam TM i maszynkę do makaronu to robię go sama, tak jak Babcia... Tradycja musi być!
i wspomnienia...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Alu mam nadzieje, że moje
Wanadek najlepsze są takie
Wstyd się przyznać ale nigdy
Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiej potrawy ;o) oj... trzeba nadrobić zaległości ;o)
;o)
Moniko taką potrawę widzę
Moniko taką potrawę widzę pierwszy raz u nas niestety nikt w rodzinie nie robił
czas na zmiany
będą makówki
chociaż nie wiem czy się robi jedną dużą makówkę czy kilka małych ? pozdrawiam 
Beatko czas spróbować,
Moniczko - dzięki za przepis.
Moniczko - dzięki za przepis. U mnie w domu się nie robiło, ale jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Dzięki Tobie mogę w tym roku przygotować.
" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Taką potrawę zawsze robiłam
Taką potrawę zawsze robiłam moja Babcia a potem Mama
pyszności i wspomnienia
w tym roku zrobię sama na święta
dziekuję za przepis

Jadziu nic
Potrawę znam z nazwy ,nigdy
Potrawę znam z nazwy ,nigdy nie jadłam a więc i nie gotowalam.Czas na zmiany
skoro można dzięki makowi
zostać milionerem

Verciu próbuj ! Dziękuje za
Proszę bardzo Grażynko !
Gabrysiu o zupie makowej nie
Same pysznosci Monis :p
Same pysznosci Monis
Wypròbuje
Te Swieta zapowiadaja sie bardzo makowo

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Agatko polecam, u mnie święta
Na wigilijnym stole będzie
Na pewno pyszne. Zrobię na
Na pewno pyszne. Zrobię na tegoroczne święta
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Zapraszam Marzenko do
U nas w domu tej potrawy się
U nas w domu tej potrawy się nie podawało, choć już o niej słyszałam od koleżanki, która się nią zajada. U nas makówki robi się z bułką namoczoną mlekiem. Twój przepis Moniczko warto wypróbować. Będzie słodko
Fajny przepis na gotowanie makaronu.
Moja Teściowa zaś ma w wigilijnym menu zupę makową z obwarzankami. To też bardzo słodkie, a przepis muszę od niej spisać (ona ma w głowie), to takie rzadkie. Słyszałyście o takiej zupie? 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pamietam podobne robila moja
Pamietam podobne robila moja Babcia
zrobie w tym roku
i powspominam
dziekuje Monis 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu jeżeli mak przynosi
:DMoniczko świetny pomysł na
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.