3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza z szynką szwarcwaldzką i pomidorami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Ciasto

  • 190 opakowania mleko 3,2
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli morskiej
  • 20 gramów drożdże świeże
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Pizza z szynką szwarcwaldzką i pomidorami
    • Ciasto: Drożdże (muszą być ogrzane w temp. pokojowej) wymieszać w naczyniu z 100 ml ciepłego mleka 10 Gentle stir setting , dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać 10 s Gentle stir setting, przełożyć do miski i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    • Mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłego mleka, sól, świeżo zmielony pieprz, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut Dough mode .Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
    • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować razem z oliwą , solą, pieprzem, oregano oraz cukrem Closed lid 5 minut, 100 stopni. Zmiksować 5s, obroty 7, a następnie gotować jeszcze przez około 10 minut , temp 100 stopni.
    • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki lub (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki.

    Następnie :

    Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie ok 250℃). Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym (połowa sosu pozostanie nam do wykorzystania przy następnej okazji).

     

    Dodać posiekane chili,szynkę, posypać cebulą pokrojoną w piórka.

    Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Piec przez około 10 minut (aby mocniej zrumienić brzegi), następnie położyć kawałki sera mozzarella, pomidorki koktajlowe i piec jeszcze przez 2-3 minuty aż ser się roztopi.

     

    Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami rukoli lub bazylii. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobiłam tą pizze na

    Zgłoszony przez CzarnuSIA1988 na lutego 9, 2016 at 18:39.

    zrobiłam tą pizze na miedzynarodowy dzień pizzy.....było pysznie. dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre ciasto i wszystkim

    Zgłoszony przez Karnisz na grudnia 9, 2015 at 08:41.

    Dobre ciasto i wszystkim smakowało. Troszke długo się robi. Zostaje dużo sosu. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny farsz  :)ciasto trochę

    Zgłoszony przez muschaschii na września 26, 2015 at 14:14.

    Fajny farsz  tmrc_emoticons.)ciasto trochę długo się robi, ale warto tmrc_emoticons.;)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brak składników w opisie np.

    Zgłoszony przez IWONAZET na września 26, 2015 at 12:45.

    Brak składników w opisie np. ilośc oliwy do ciasta, a o sosie nic a nic tmrc_emoticons.). Proszę o uzupełnienie bo ciasto wygląda na fajne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze