3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

pita Jugosławiańska


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

pita Jugosławiańska z dynią

  • 500 gramów mąka
  • 250 gramów woda sodowa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 opakowania margarny
  • 1,500 gramów dyni
  • 1 łyżki soli, do dyni

pita Jugosławiańska z jabłkami

  • 1,500 gramów jabłek
  • 1 opakowania cynamon, do jabłek
5

Przygotowanie

  1.  farsz z dyni

    Dynie wydrylować pestki odłożyć  do innego pojemnika następnie dynie pokroić w kostkę ok. 4 cm i obrać skórkę

    Kostką dyni włożyć do TM (najlepiej wkładać po 0,5kg) i zmiksować  5s/obr5

    Zmiksowana dynie przełożyć do miski dodać 1 łyżkę soli sól  wmieszać  i odstawić  do momentu wyrobienia ciasta.

    Po wyrobieniu ciasta dynie wyciskamy z soku i wtedy jest gotowa do posypania ciasta

  2. Po wyrobieniu ciasta dynie wyciskamy z soku i wtedy jest gotowa do posypania ciasta

  3. Przygotowanie ciasta :

    Włożyć do TM mąkę,  wodę, olej, łyżeczkę soli, i mieszamy 2,5min/Closed lid/Dough mode

     

  4.  Wyrobione ciasto wysypujemy na blat i wałkujemy bardzo cienko 

  5. następnie przekładamy (przekładając ciasto możemy je wstępnie rozciągnąć na dłoniak podobnie jak ciasto na pizze)  na prześcieradło  i dalej je rozciągamy tak aby nie powstały dziury .

  6. Po rozciągnięciu ciasta smarujemy je wcześniej roztopioną margaryną i posypujemy wcześniej przygotowana dynią .

  7. Zwijamy ciasto za pomocą prześcieradła jak na zdjęciu (powinny powstać dwa wałeczki)

    z jednej strony

  8. Zwijamy ciasto za pomocą prześcieradła jak na zdjęciu (powinny powstać dwa wałeczki)

    z drugiej strony

  9. Zwijamy ciasto za pomocą prześcieradła jak na zdjęciu (powinny powstać dwa wałeczki)

    tak aby powstały dwa wałeczki połączone ze sobą

  10. wkładamy na blaszkę nasmarowaną olejem i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach  tak aby nam się ciasto zarumieniło .

  11. pieczemy tak  aby się zarumianiło

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

zamiast dyni możemy użyć jabłek

 

Farsz z jabłek :

Ok. 1,5 kg

Jabłka obrać wydrylować  i w TM zmiksować  5s/obr5 zasypać cukrem i odczekać ok. 2 godzin następnie jabłka wycisnąć . do smaku można dołożyć łyżkę cynamonu.

Dalej postępować jak z farszem z dyni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy