Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Pierogi Leniwe
- woda, do gotowania
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania wody
- 450 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko i sól, wymieszać 45 s/obr. 3. Sprawdzić konsystencję i smak, w razie potrzeby dodać odrobinę mąki, ponownie wymieszać 6 s/obr. 3.
- Ciasto podzielić na części i zagnieść na obficie oprószonym mąką blacie, uformować wałki (o średnicy 2 cm), pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm.
- Gotować we wrzącej wodzie ok. 4-5 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Podawać na ciepło.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dodać więcej mąki i ponownie wyrobić.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTakie sobie. Do tych z dzieciństwa daleko
Takie sobie. Do tych z dzieciństwa daleko
Pyszne ...
Pyszne
Szybko i łatwo ,a do tego super smakują. Kto lubi leniwe pierogi to bardzo polecam
Dziękuję za tak dobry przepis
Bardzo dobre, polecam! Domownicy szaleją na ich...
Bardzo dobre, polecam! Domownicy szaleją na ich punkcie
b.smaczne, polecam
b.smaczne, polecam
Bardzo dobre, zarówno na słono - polałam...
Bardzo dobre, zarówno na słono - polałam roztopionym masłem i posypałam grubą solą himalajską jak i na słodko z masełkiem i cukrem. Następnym razem spróbuję z bułką tartą. Czas przygotowania pół godziny. Rewelacja!
Pycha!
Pycha!
BartekPL2017: Nasze ulubione... dziękuję za...
BartekPL2017: Nasze ulubione... dziękuję za opinię
Bardzo pyszne ☺.
Bardzo pyszne ☺.