3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krokiety pieczarkowo-serowe


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 260 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 200 g wody
  • 3 szczypty soli
  • 5 g oleju rzepakowego lub innego

Farsz

  • 500 g pieczarek
  • 150 g cebuli
  • 30 g oleju rzepakowego lub innego
  • 4 gałązki świeżej pietruszki
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 1 płaska łyżeczka bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • sól, pieprz do smaku

Panierka

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Najpierw wykonujemy FARSZ.

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy cebulę (obraną, przekrojoną na pół), rozdrabniam 3 sek/obr.5.

    Dodajemy pieczarki, ustawiamy 5 sek/obr.4, po tym czasie w naczyniu Blokada naczynia miksującego farsz mieszamy kopystką i po wymieniaszaniu ponownie nastawiamy 5 sek./obr.4. Dodajemy olej, koncetrat bulionu oraz sól i pieprz do smaku (wedle uznania).

    Nastawiamy 13 minut / 120 stopni / obr. 2

    Powstały farsz przekładamy do innego naczynia. Do farszu dodajemy poszatkowaną pietruszkę (tylko liście) i mieszamy.

    Odstawiamy do ostygnięcia
  2. Pieczemy NALEŚNIKI.

    Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Blokada naczynia miksującego i nastawiamy 30 sek/ obr.4. Z powstałego ciasta pieczemy na patelni naleśniki. Powinno wyjść 9 naleśników. Do krokietów użyjemy 8 więc jednego mamy w zapasie tmrc_emoticons.;)
  3. Na wystygnięte naleśniki, nakładamy po łyżce wystygniętego farszu.
  4. Farsz rozprowadzamy na całym naleśniku i na środek każdego kładziemy po plasterku żółtego sera.
  5. Zawijamy krokiety. Można to robić na różne sposoby, ja proponuję taki: boki zakładamy do środka.
  6. Następnie od dołu zakładamy na 3 razy. Raz.
  7. Dwa.
  8. Trzy. I mamy gotowego krokieta.
  9. Tak przygotowane krokiety, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po obu stronach do uzyskania rumianego koloru.
  10. Krokiety podajemy od razu po przygotowaniu, na gorąco. Świetnie pasuje do nich czerwony barszcz podany w formie do picia tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zieloną pietruszkę dodajemy jedynie wtedy jak za nią przepadamy. Można pominąć ten składnik. Krokiety możemy podać róznież z łyżeczką jogurtu natualnego nałożonego na każdy z nich. Z tego przepisu wychodzi 8 krokietów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne i szybkie.

    Zgłoszony przez Mazurek2120 na lutego 25, 2023 at 17:47.

    Pyszne i szybkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre krokiety Farsz robi się bardzo...

    Zgłoszony przez tortuga90 na czerwca 16, 2022 at 13:43.

    Bardzo dobre krokiety Love Farsz robi się bardzo szybko, naleśniki robiłam z mąki orkiszowej 630 i wyszły super. Wszystkim krokiety bardzo smakowały. Wykorzystuję ten przepis również na naleśniki ze słodkim nadzieniem i też są pyszne. Przepis bardzo wszystkim polecam, dziękuję za wstawienie go Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne dobre takich nie jadlam!! I nie sprdza sie...

    Zgłoszony przez henrietta na marca 4, 2018 at 06:43.

    Pyszne dobre takich nie jadlam!! I nie sprdza sie pol dnia bawiac sie z krokietami. Porcja mala , akurat sie zje i nie trzeba nic mrozic. Polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad , wyszły...

    Zgłoszony przez Astra1972 na stycznia 31, 2018 at 20:46.

    Właśnie zrobiłam na jutrzejszy obiad , wyszły naprawdę pyszne , takie mięciutkie i pulchne , polecam 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis . Krokiety bardzo smaczne

    Zgłoszony przez Mika1985 na stycznia 1, 2018 at 22:29.

    Super przepis . Krokiety bardzo smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajny przepis, krokiety wyszły super - ja...

    Zgłoszony przez Ewa Jak na lipca 31, 2017 at 16:42.

    fajny przepis, krokiety wyszły super - ja dodałam więcej pikantnych przypraw do farszu i wyszły idealne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyprobuje w tygodniu, bo wyglądają super ))

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 22, 2017 at 12:04.

    Wyprobuje w tygodniu, bo wyglądają super tmrc_emoticons.-)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze