3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krokiet po włosku


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • 1 ugotowany kurczak, używam mięso z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 100 ml rosołu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki bazyli
  • sól / pieprz, do smaku
  • 2 łyżki masła

Ciasto

  • 1 litr mleka
  • 1 jajko
  • sół/pieprz
  • papryka słodka
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki oleju
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do Closed lid daję cebulę, papryczkę chili, czosnek
    Rozdrabniam 10 s / 5 obr - zgarniam kopystką na dno naczynia

    Dodaję masło. Podsmażam 2-3 min / Varoma / 2,5 obr

    (można również przygotować na patelni - wówczas jest bardziej aromatyczne)

    Następnie do Closed lid dodaję ugotowane mięso oraz pozostałe składniki (pietruszka jest wcześniej posiekana nożem)
    Rozdrabniam: 30 s/ obroty 2,5

    Powstały farsz przekładam do innego naczynia
  2. Ciasto
  3. Do Closed lid wkładam wszystkie składniki (oprócz mąki)

    Mieszam: 30 s/ 3 obr

    Wsypuję następnie łyżką mąkę do uzyskania konsystencji odpowiedniej na naleśniki tmrc_emoticons.)

    Przygotowane ciasto odstawiam na 15 min.

    Następnie smażę naleśniki
  4. Krokiet
  5. Naleśniki nadziewam farszem
    Całość zawijam jak na krokiety
    Panieruję w jajku i bułce tarce.
    Smażę na złoto z każdej strony.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Super pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz