3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kluska ziemniaczana z żurawiną


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Do podania

  • 1 słoik żurawiny
  • 100 gramów masła

Na kluskę

  • 2 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr wody
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Kluska
  1. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i zemleć 30 s. / obr. 5. Uzyskaną masę odcedzić przez bawełnianą ściereczkę, a sok pozostawić do odstania się. W naczyniu miksującym wiciśnięte ziemniaki połączyć z jajkami i mąką pszenną 10 s. / obr. 4. Masę przełożyć do innego nacznia.

    Naczynie miskujące umyć, wlać do niego 1 litr wody i dodać sól. Zagotować 10 min. /Varoma/Counter-clockwise operation/ obr. 1. Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku (tak, aby masa się zagęściła).

  2. Danie podawać z roztopionym masłem i żurawiną.

    Można zamiast żurawiny użyć dżemu.

10
11

Porady

Do podania doskonała żurawina przygotowana w TM 31.

 Wariant: na ostro z boczkiem i cebulką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Obroty wsteczne mają zapobiec

    Zgłoszony przez Luberdowie na listopada 25, 2013 at 20:59.

    Obroty wsteczne mają zapobiec utworzeniu się papki. Z masy ziemniaczanej formujemy najlepiej łyżeczką kluseczki i wrzucamy je na wrzącą wodę, a uzyskany krochmal z ziemniaków ma zagęścić wodę. Wtedy kluski są jakby w gęstym sosie własnym. Można też dodać do wody grysik, który dodatkowo zagęści wodę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tez nie bardzo rozumiem

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 25, 2013 at 20:06.

    Ja tez nie bardzo rozumiem ten przepis. To  co potem z tymi wrzucanymi  przez otwór kluseczkami? O jakie zagęszczenie masy chodzi? tmrc_emoticons.~ Czy to wszystko ma mieć konsystencję papki?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubię kluski z

    Zgłoszony przez magi1 na września 28, 2013 at 19:11.

    Bardzo lubię kluski tmrc_emoticons.D z cebulką, boczkiem i kapustą tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D dziękuje i pozdrawiam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Krochmal ma zagęścić masę -

    Zgłoszony przez Luberdowie na września 23, 2013 at 15:32.

    Krochmal ma zagęścić masę - tzw. kluskę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na wrzącą wodę przez otwór

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 23, 2013 at 13:59.

    tmrc_emoticons.D Na wrzącą wodę przez otwór wrzucać kuleczki uformowane z masy ziemniaczanej, a następnie dodać powstały krochmal z odstanego soku. Do czego ten krochmal dołożyć do wody wrzącej po co?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze