3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki wigilijne Babci Broni


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

10 gołąbków

  • 10-12 liści kapusty włoskiej, sparzonej
  • 50 gramów suszone grzyby, podgrzybki i prawdziwki (namoczyć)
  • 150 gramów cebuli, rozkrojonej na 4 części
  • 1 czubate łyżeczki kostki rosolowej TM
  • 1 opakowania woreczek kaszy gryczanej, uprażonej
  • 3 czubate łyżki kapusty kiszonej
  • 5 łyżek oleju, do smażenia i pieczenia
  • 180 gramów wody, do pieczenia
5

Przygotowanie

    gołąbków
  1. Cebulę rozdrobnić w naczyniu 2-3 sek. obr. 5

    wyjąć z naczynia, następnie odsączone grzyby

    rozdrobnić 5 sek. obr.5 i razem z cebulą udusić

    na patelni. Dodać kaszę gryczaną i wymieszać łyżką.

    Po ostygnięciu zawijać gołąbki. Układać w naczyniu

    żaroodpornym na liściach, posypać kapustą kiszoną,

    nalać 2-3 łyżki oleju i wodę

    Piec 1 godzinę 180 stopni

  2. Sos do gołąbków
  3.  

     Składniki:

    70g cebuli

    70g suszonych grzybów (jw)

    1,5 łyżeczki kostki rosołowej

    50g mąki

    500g wody

     

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki poza wodą włożyć do naczynia

    zmielić 10 sek. obr 8, zgarnąć ze ścian naczynia

    kopystką i mielić jeszcze 10sek na obr 8. Dolać

    wodę i zamieszać 5 sek. obr 3.

    Gotować 100stopni/8 minut/obr 2 . Pod koniec

    gotowania włączyć 4-5 sek obroty 8.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można użyć zarówno białej jak i włoskiej kapusty, wedle gustu.  Jeśli z włoską , to piec krócej - 40 minut. W przypadku braku prawdziwych grzybów, można wykorzystać pieczarki, jednak smak gołąbków jest nieco inny. Podawać je można na ciepło i na zimno. Są potrawą wegeteriańską, więc śmiało można je przygotować dla osób nie jedzących mięsa. U mnie są potrawą tradycyjną na stole wigilijnym. Życzę smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam,...

    Zgłoszony przez jakub_john na grudnia 20, 2016 at 15:20.

    Witam,

    Proszę mi powiedziec, co w tym przepisie oznacza uprażona kasza gryczana? Czy to znaczy że mam surową wrzucić na olej i prażyć czy też chodzi o zakupiene prażonej kaszy - i użycie surowej w przepisie? Czy prażonej przemysłowo ale ugotowanej przed pomieszaniem z grzybkami i cebulką?

    Bardzo prosze o komentarze osób które już wykorzystały ten przepis.

    Dziękuję,

    Grażyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokładnie takiej alternatywy dla tradycyjnych...

    Zgłoszony przez monika@40 na listopada 1, 2016 at 07:56.

    Dokładnie takiej alternatywy dla tradycyjnych gołąbków szukałam. DODAJĘ DO WYPRÓBOWANIA!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze