 
    
            Składniki
10 gołąbków
- 10-12 liści kapusty włoskiej, sparzonej
- 50 gramów suszone grzyby, podgrzybki i prawdziwki (namoczyć)
- 150 gramów cebuli, rozkrojonej na 4 części
- 1 czubate łyżeczki kostki rosolowej TM
- 1 opakowania woreczek kaszy gryczanej, uprażonej
- 3 czubate łyżki kapusty kiszonej
- 5 łyżek oleju, do smażenia i pieczenia
- 180 gramów wody, do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Cebulę rozdrobnić w naczyniu 2-3 sek. obr. 5 - wyjąć z naczynia, następnie odsączone grzyby - rozdrobnić 5 sek. obr.5 i razem z cebulą udusić - na patelni. Dodać kaszę gryczaną i wymieszać łyżką. - Po ostygnięciu zawijać gołąbki. Układać w naczyniu - żaroodpornym na liściach, posypać kapustą kiszoną, - nalać 2-3 łyżki oleju i wodę - Piec 1 godzinę 180 stopni 
- Składniki: - 70g cebuli - 70g suszonych grzybów (jw) - 1,5 łyżeczki kostki rosołowej - 50g mąki - 500g wody - Wykonanie: - Wszystkie składniki poza wodą włożyć do naczynia - zmielić 10 sek. obr 8, zgarnąć ze ścian naczynia - kopystką i mielić jeszcze 10sek na obr 8. Dolać - wodę i zamieszać 5 sek. obr 3. - Gotować 100stopni/8 minut/obr 2 . Pod koniec - gotowania włączyć 4-5 sek obroty 8. 
gołąbków
Sos do gołąbków
Porady
Można użyć zarówno białej jak i włoskiej kapusty, wedle gustu. Jeśli z włoską , to piec krócej - 40 minut. W przypadku braku prawdziwych grzybów, można wykorzystać pieczarki, jednak smak gołąbków jest nieco inny. Podawać je można na ciepło i na zimno. Są potrawą wegeteriańską, więc śmiało można je przygotować dla osób nie jedzących mięsa. U mnie są potrawą tradycyjną na stole wigilijnym. Życzę smacznego
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Witam,
Proszę mi powiedziec, co w tym przepisie oznacza uprażona kasza gryczana? Czy to znaczy że mam surową wrzucić na olej i prażyć czy też chodzi o zakupiene prażonej kaszy - i użycie surowej w przepisie? Czy prażonej przemysłowo ale ugotowanej przed pomieszaniem z grzybkami i cebulką?
Bardzo prosze o komentarze osób które już wykorzystały ten przepis.
Dziękuję,
Grażyna
Dokładnie takiej alternatywy dla tradycyjnych gołąbków szukałam. DODAJĘ DO WYPRÓBOWANIA!