3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Germknödel - kluski na parze z powidłami śliwkowymi, sosem waniliowym i makiem


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

powidła śliwkowe

  • 120 g suszone śliwki, bez pestek, najlepiej kalifornijskie
  • 0,25 litra wrzątku, do namoczenia śliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypty kardamonu
  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki wina porto, opcjonalnie

kluski drożdżowe

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (typ 550), plus trochę do oproszenia blatu
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 500 g wody

sos waniliowy

  • 300 g mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szczypty soli, opcjonalnie
  • 50 g cukru
  • 0,5 laski wanilii

dodatkowo do posypania

  • 4 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżek mielonego maku
5

Przygotowanie

    szybkie powidła z suszonych śliwek
  1. Śliwki włożyć do miski i zalać wrzątkiem tak aby je przykrywał (ok 250 ml). Przykryć miskę i odstawić na ok. 2 h, żeby napęczniały (można na całą noc).
  2. Wodę ze śliwek odlać, ale nie wylewać. Śliwki przełożyć do naczynia miksującego, dodać resztę składników. Wlać porto jeśli używamy.
  3. Założyć miarkę i wszysko zmiksować 20 s/obr. 7 Śliwki zgarnąc kopystką ze ścianek naczynia. Jeśli powidła są za suche i źle się rozdrobniły, dodać troszkę wody z moczenia śliwek i zmiksować ponownie.
  4. Powidła przełożyć do innego naczynia. Naczynie wymyć i osuszyć.
  5. kluski drożdżowe
  6. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 2 min. 30 s/37 °C/obr.1.
  7. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 1 min. 30 s / Dough mode
  8. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 10-15 minut .
  9. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.
  10. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski przełożyć łączeniem do dołu na dolną część Varomy lekko natłuszczoenj olejem, z zachowaniem odstępów i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły. Ja gotuję na parze w dwóch partiach po 4 szt.
  11. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./Varoma/obr.1.
  12. Kluski odkładamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania sosu.
  13. Wylać wodę i osuszyć naczynie.
  14. sos waniliowy
  15. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wiać mleko, dodać żółtka, sól i cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać wnętrze, ziarna zachować. Do zawartości naczynia miksującego dodać ziarna i rozkrojoną laskę wanilii, podgrzać 6 min/80°C/Counter-clockwise operation/obr. 2. Sos przelać do miseczki i wyjąć laskę wanilii. (Jeśli sos jest zbyt płynny. należy wydłużyć czas podgrzewania o 2 min. Laskę wanilii i 50 g cukru można zastąpić 50 g cukru wanilioweg, wykonanego w Thermomixie.)
  16. Ciepłym sosem polać przygotowane kluski na parze. Posypać miesznką maku i cukru, w proporcjach 1:1.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

- Kluski można mrozić, po uparowaniu i ostygnięciu.
- Powidła można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub użyć kupionych w sklepie.
- Sos można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
- W wersji szybkiej i bardziej dietetycznej polecam zamiast sosu waniliowego, cukru i maku, możliwy do kupienie w marketach Almighurt - jogurt z marcepanem i makiem tmrc_emoticons.)

fot.: https://de.wikipedia.org/wiki/Germkn%C3%B6del


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A ile masła do klusek? Roztopione czy w kawałku?

    Zgłoszony przez asabuda na lipca 6, 2018 at 14:34.

    A ile masła do klusek? Roztopione czy w kawałku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz i cieszę się, że...

    Zgłoszony przez e_fla na kwietnia 3, 2017 at 20:58.

    SmileSmileSmile Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało!!! SmileSmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Germknödel znamy z wyjazdów na narty...

    Zgłoszony przez Cooking-Queen na kwietnia 2, 2017 at 13:41.

    Germknödel znamy z wyjazdów na narty do Niemiec. Zawsze jedliśmy je ze smakiem w przerwie obiadowej. Fajnie, że jest tu na nie przepis. Smakują przynajmniej tak samo pysznie, (jeśli nie lepiej) jak w Niemczech.
    Bardzo dobry przepis, polecamy wszystkim, którzy lubią obiady na słodko. Dziś była właśnie premiera i smakowały wyjątkowo pysznie. Dziękujemy za 100% przepis i polecamy koniecznie innym. Jeśli ktoś ich nie zna to musi je koniecznie poznać☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, brdzo dobre!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na marca 16, 2017 at 17:43.

    Polecam, brdzo dobre!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na to czekałam Muszę wypróbować...

    Zgłoszony przez magdastefans na marca 15, 2017 at 10:54.

    Na to czekałam Love Muszę wypróbować koniecznie w krótce !!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze