3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizze - grube !!!


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

ciasto

  • 250 g mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 jajko kurze
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
  • 500 g mąki
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 torebki ziół do pizzy lub prowansalskich
  • 40 g sera żółtego
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Mleko, drożdże, cukier, jajko włożyć do dzbanka, podgrzewać 5 min./37 stopni/obr. 3. Następnie wrzucić do dzbanka pozostałe składniki (mąka, sól, olej, zioła) wyrabiać 3 min. poz. Interwał. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wałkować na kształt koła, na grupość ok. 1 cm. przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozostawić do wyrośniecia na ok. 1/2 godz. W czasie wyrastania ciasta przygotować dowolny farsz i zemleć ser pokrojony w kawałki - 6 s./ poz. 7. Po wyrośnieciu na ciasto wyłożyć farsz (wg uznania). Piec w 180 st. ok. 35 min. (ser posypuję dopiero na 10 min. przed końcem pieczenia wtedy jest on super ciągnącyI) Wg tego przepisu wychodzi mega grube ciasto. Śmiało wystarczy dla 4-6 osób. Smacznego !!!

10
11

Porady

Do posmarowania ciasta przygotowuję sos: puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek wrzucam na rozpędzone noże, następnie wkładam do dzbanka pomidory, sól, cukier, pieprz, oliwę z oliwek, mieszam 5 s./obr. wsteczne. Sosem takim smaruję pizzę, następnie wystarczy położyć plastry szynki i ser i pizza gotowa!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I...

    Zgłoszony przez AniaWalkiewicz na listopada 21, 2018 at 12:49.

    Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I znalazłam! Kiedy mamy ochotę na mega grube ciasto to robię 1 blachę piekarnikową. Jednak przeważnie robię 2 blachy i wychodzi cienki, puszystyspód. Pizza nawet odgrzewana jest pyszna. Przepis na stałe zagościł w naszym domu. 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne....

    Zgłoszony przez barbarabed na grudnia 1, 2017 at 13:47.

    Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu...

    Zgłoszony przez Neciaa87 na marca 13, 2017 at 18:41.

    Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu zjeść takie grubsze

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je...

    Zgłoszony przez liki1117 na lutego 12, 2017 at 14:02.

    Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je jeszcze oliwą smaruje a dopiero dodaje dodatki wychodzi puszyste ciasto. Polecam gorąco kto lubi grube ciasta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na...

    Zgłoszony przez nuna80 na stycznia 6, 2017 at 15:25.

    Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na grubym.ciescie!!

    Jedna uwaga odemnie za malo soli daje wiecej niz w przepisie,robilam.nie raz polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Owszem, nie jest, ma jajko,

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 3, 2012 at 01:07.

     Owszem, nie jest, ma jajko, jest ciezsza do strawienia... Jest troche podobna do wysokiej pizzy neapolitanskiej. Jedyne z czym sie nie zgadzam, to to,ze z twojego komentarza wynika, iz  pizza wloska nie mozna sie najesc. Mylisz sietmrc_emoticons.;)  Zapraszam do mnie na pizze i udowodnie ci, ze wyjdziesz sytatmrc_emoticons.) Pizza, to cienki podklad ciasta z ròznymi dodatkami, a nie kawal ciasta drozdzowego; za duzo mleka i drozdzy na 500 gr maki. Im mniej drozdzy sie dodaje, tym jest zdrowsza i mniej tuczaca. Przykro mi za ta krytyketmrc_emoticons.~  Przepis nie jest zly, dosc ciekawy, ale kompletnie niepodobny do pizzy... Spròbuj zrobic cienki podklad, lekko chrupiacy, troche fantazji na wierzch, i zobaczysz, ze strawisz szybciej i jest o wiele smaczniejsza. Ps. jak ci potrzebna wieksza ilosc, zròb podwòjna porcje i po klopocie. A jak chcesz strawic pizze ekspresem, zostaw ciasto do wyrosniecia na dluzej , zamiast dodawac wiecej drozdzy tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super!!!

    Zgłoszony przez joaren na lutego 25, 2012 at 20:25.

    Ciasto super!!! tmrc_emoticons.)

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od razu wyjaśniam, że nie

    Zgłoszony przez yasicca na lutego 12, 2012 at 16:37.

    Od razu wyjaśniam, że nie jest to typowe włoskie ciasto na pizze! Jest to przepis dla tych, którzy lubią zjeść konkretną pizzę, na grubym cieście ! tmrc_emoticons.;)

    yasicca

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze