Składniki
4 osoba/osoby
ciasto
- 250 g mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 1 jajko kurze
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
- 500 g mąki
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 torebki ziół do pizzy lub prowansalskich
- 40 g sera żółtego
-
6
1h 10min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Mleko, drożdże, cukier, jajko włożyć do dzbanka, podgrzewać 5 min./37 stopni/obr. 3. Następnie wrzucić do dzbanka pozostałe składniki (mąka, sól, olej, zioła) wyrabiać 3 min. poz. Interwał. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wałkować na kształt koła, na grupość ok. 1 cm. przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, pozostawić do wyrośniecia na ok. 1/2 godz. W czasie wyrastania ciasta przygotować dowolny farsz i zemleć ser pokrojony w kawałki - 6 s./ poz. 7. Po wyrośnieciu na ciasto wyłożyć farsz (wg uznania). Piec w 180 st. ok. 35 min. (ser posypuję dopiero na 10 min. przed końcem pieczenia wtedy jest on super ciągnącyI) Wg tego przepisu wychodzi mega grube ciasto. Śmiało wystarczy dla 4-6 osób. Smacznego !!!
ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do posmarowania ciasta przygotowuję sos: puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek wrzucam na rozpędzone noże, następnie wkładam do dzbanka pomidory, sól, cukier, pieprz, oliwę z oliwek, mieszam 5 s./obr. wsteczne. Sosem takim smaruję pizzę, następnie wystarczy położyć plastry szynki i ser i pizza gotowa!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCudowne ciasto 😀 wszystkim domownikom...
Cudowne ciasto 😀 wszystkim domownikom zasmakowało i zagościło na stałe w naszym domu 👌
Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I...
Długo szukałam idealnego ciasta na pizzę. I znalazłam! Kiedy mamy ochotę na mega grube ciasto to robię 1 blachę piekarnikową. Jednak przeważnie robię 2 blachy i wychodzi cienki, puszystyspód. Pizza nawet odgrzewana jest pyszna. Przepis na stałe zagościł w naszym domu. 😊
Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne....
Ciasto chociaż trochę grube to po prostu pyszne. Polecam.
Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu...
Swietne ciasto. Uwielbiam od czasu do czasu zjeść takie grubsze
Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je...
Świetny przepis , ciasto grube i smaczne ja je jeszcze oliwą smaruje a dopiero dodaje dodatki wychodzi puszyste ciasto. Polecam gorąco kto lubi grube ciasta
Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na...
Ciasto jest boskie jesli ktos lubi pizzę na grubym.ciescie!!
Jedna uwaga odemnie za malo soli daje wiecej niz w przepisie,robilam.nie raz polecam!!!
Owszem, nie jest, ma jajko,
Owszem, nie jest, ma jajko, jest ciezsza do strawienia... Jest troche podobna do wysokiej pizzy neapolitanskiej. Jedyne z czym sie nie zgadzam, to to,ze z twojego komentarza wynika, iz pizza wloska nie mozna sie najesc. Mylisz sie Zapraszam do mnie na pizze i udowodnie ci, ze wyjdziesz syta Pizza, to cienki podklad ciasta z ròznymi dodatkami, a nie kawal ciasta drozdzowego; za duzo mleka i drozdzy na 500 gr maki. Im mniej drozdzy sie dodaje, tym jest zdrowsza i mniej tuczaca. Przykro mi za ta krytyke Przepis nie jest zly, dosc ciekawy, ale kompletnie niepodobny do pizzy... Spròbuj zrobic cienki podklad, lekko chrupiacy, troche fantazji na wierzch, i zobaczysz, ze strawisz szybciej i jest o wiele smaczniejsza. Ps. jak ci potrzebna wieksza ilosc, zròb podwòjna porcje i po klopocie. A jak chcesz strawic pizze ekspresem, zostaw ciasto do wyrosniecia na dluzej , zamiast dodawac wiecej drozdzy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciasto super!!!
Ciasto super!!!
joaren
Od razu wyjaśniam, że nie
Od razu wyjaśniam, że nie jest to typowe włoskie ciasto na pizze! Jest to przepis dla tych, którzy lubią zjeść konkretną pizzę, na grubym cieście !
yasicca