Forum Vademecum przypraw


Edytowane przez: veronicab71 na 26.09.2012 - 20:22

29 odpowiedzi | Ostatni wpis

Dziewczyny  spróbujcie  zajrzeć na  http://www.przyprawowy.pl/ . Sporo informacji o przyprawach Niestety w mojej przeglądarce Crazy tak wyglądają linki ,ale Glasses warto wpisać adres ręcznie AwLove

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Oj tam oj tam nie narzekaj ,trochę powiększyć i widać

 

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


:)Haniu ja też , tylko kurcze mogło by być troche bardziej wyraźne to zdjęcie:)


:DMoniczko dzięki nie o wszystkim wiedziałam Cool

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


:) Ja też coś wstawie

  Alfabet udanych związków kulinarnych...


 

Ostatnio trafiłam w sieci na sposób zakonserwowania świeżych ziół, podaję link poniżej.

http://www.thekitchn.com/freeze-herbs-in-olive-oil-173648

Wydaje mi się ,że jest to godne zainteresowania.

“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                      


;)  Wszystkie porobilysmy sciagi, chyba Bigsmile   Przyda sie BigsmileBigsmileBigsmile . Skonczy sie pisanie karteczek na sloiczkach BigsmileBigsmileWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


:D Vercia dziękuję bardzo :D wydrukowałam już "ściągę" dla mojej rodzinki, bardzo się ucieszyli z tej skarbnicy wiedzy :D pozdrawiam kochana :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


WinkWinkLoveLove

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


LoveLoveLove Veroniko serdeczne dzięki  za wszystko co dla nas zrobiłlaś  LoveLoveBigsmileLove


Veroniko, moja lodówka ma 2 metry wysokości, zaklejone są co prawda całe drzwi od chłodziarki ale została cała boczna ścianka i drzwi od zamrażarki Wink tak że jest ciągle miejsce (jutro pójdę sobie podrukować, bo nie mam drukarki w domku) jeszcze raz dzięki Smile


Haniu, to nie tylko moja wiedza :)  Wspòlna praca z dziewczynami, + pomoc komputera, dala taki wynik Bigsmile :bigsmile:  A wynik wyszedl swietny, trzeba przyznac ;)  Cieszymy sie wszyscy PartyPartyParty Przyda sie w kuchni, jak znalazl WinkWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


:OJestem pod wielkim wrażeniem Twojej wiedzy ,a ja myślałam ,że wiem "wszystko" o przyprawach Wink

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Nie ma za co, Gabrysiu LoveLoveLove   Wiesz, ze ja Was wszystkie tak strasznie lubie BigsmileBigsmileBigsmile .......No to bede slawna WinkWink ;)  Ja tez sobie wydrukowalam, chociaz mam na Word, ale lubie miec i na papierze :)  Zreszta , z kompami nigdy nic nie wiadomo..... A ksiazka, to ksiazka WinkWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Ja już mam u siebie tabelkę. Wydrukuję i zrobię książeczkę. Veroniko, oficjalne dzięki! Love   W kuchni mam specjalną szfke na wszystkie książki i przepisy kulinarne, tam sięgam i mam zawsze pod ręką. Tam też będzie vademecum przypraw Veroniki , w skrócie: "VP -V". BigsmileBigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Aniu, nie dalam rady jej wstawic inaczej. Mixi tez podeslalam, by moze wymyslila jakis sposòb, ale dala mi znac, ze takiego formatu nie da sie umiescic. Aniu, jest tego duzo. Obkleisz cala lodòwke BigsmileBigsmileWinkWinkWink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Super Vercia! SmileLove   dołączam się do słów uznania i podziwu !

a próbowałaś ją wstawić jako "obrazek" a nie jako tabelkę ?

zrobię trochę miejsca na lodówce i przykleję SmileLove   jesteś super !


Do wszystkich uzytkownikòw !!!

Po konsultacji z Mixi, zwracam sie do wszystkich zainteresowanych oryginalna tabelka Vademecum przypraw. Chetni sa proszeni o kontakt prywatny ze mna, podajac adres e-mail. Przesle prywatnie wszystkim. Tabelki w oryginalnym formacie nie sposòb umiescic na Przepisowni Smile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Dziewczyny, mialam dodac i w koncu mi umknelo:)  Brawa naleza sie wszystkim, kazdy dodal cos od siebie, a ja to pozbieralam i uporzadkowalam. Wszystkie zasluguja na pochwale !!! PartyPartyPartyPartyPartyBigsmile Mysle, ze czas kazdej z nas, poswiecony tutaj, zasluguje na pochwale SmileSmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


No, taka wielka, to ja nie jestem..... 1,58m x 48kg..... WinkWinkWink Zartuje... Bigsmile   buziaczki LoveLoveLove

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Veroniko jestem pod wielkim wrażeniem!!!! Zaraz wyślę Ci swój adres mailowy i mam nadzieję, że tabelka będzie ok. Wydrukuję ją sobie i powieszę w ramkach w kuchni, żeby moje kochane córeczki wiedziały gdzie szukać wiedzy  Smile    Love   JESTEŚ  WIELKA!!!!  Love    Love   

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Grazynko, jak chcesz ladna tabelke do wydrukowania, to tez przeslij mi prywatnie Twòj e-mail, podesle Ci WinkWinkLoveLoveLove

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


LoveLoveLove Veroniko jesteś WIELKA LoveLoveLove Bardzo bardzo dziękuję LoveLove


Spròbuje na priwa... nie wiem czy wyjdzie lepiej...Albo podajcie mi dziewczyny, Wasze adresy e-mail, moze w ten sposòb bedzie lepiej....  Moze wyjdzie ladniejsza, jak nalezy...

Gabrysiu, jesli mòwisz powaznie, to ja z checia LoveLoveLove   Lubie nature , obojetnie co.... gòry, ptaszki , kwiatki.... Albo podesle Ci zdjecie mojej papuzki ??? LoveLoveLove

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


Veronika, Brak mi słów uznania! Cool Ależ się napracowałaś! Prawdziwa skarbnica wiedzy o przyprawach i to w/g alfabetu! Ja Ci podpowiem: zrób z tego "kasę" , znajdź wydawcę! Takiego vademecum jeszcze nie spotkałam!  Może tę tabelkę prześlesz na nasze priva? Ja pierwsza się zgłaszam! Może jakoś Ci się zrewanżuję? Może coś Ci namalować? W czym gustujesz? To nie żarty, ja poważnie! LoveLoveLove

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Vercia Ty się nic nie denerwuj, ja jestem zadowolona, ponieważ wszystko jest razem po kolei i nie trzeba skakać pomiędzy wiadomościami i szukać, a tu super :D moje wielkie gratulacje, napracowałaś się dziewczyno :D i ja bardzo dziekuję :D naprawdę kawał dobrej roboty :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Dziewczyny, wlasnie to mnie martwilo.... jak wstawie ta tabelke..... Tabelka jest ladna, kolorowa, wszystko poukladane w rzadkach, osobno, podzielone, nazwy, tytul..... Wstawilam tutaj, pròbujac kilka razy, bez skutku.... Pròbowalam na wszystkie mozliwe sposoby...Wychodzi taka i nic na to nie poradze..... Tyle pracy na nic....  Musimy zadowolic sie takim czyms....Inaczej komp nie chce jej wstawic. Ja wstawiam po mojemu, a komp po swojemu przekreca.  Poukladane to wyszlo, ale nie podoba mi sie wcale....J) CrazyCrazyCrazy

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            


                         VADEMECUM    PRZYPRAW NAZWA     ZASTOSOWANIE            WLASCIWOSCI Ajwain (Adzwan) Do plackòw, pikantnych przekasek z dodatkiem orzechòw I warzyw straczkowych, potraw macznych, ciast, krakersòw; nadaje mocny zapach tymianku Trawienne, antyseptyczne, Anyz Gwiazdzisty Do alkoholi, gotowanych jarzyn (czerwona kapusta, marchew, szpinak, buraki), dziczyzny, sosòw miesnych, kompotòw, piernikòw,pieczywa, slodkiego ryzu, kuchni indyjskiej, cukierkòw, budyniòw, sosòw z ryb, owocòw morza, ponczòw, syropòw Trawienne, na gazy i wzdecia, kolki u dzieci, lagodzi nudnosci i niestrawnosci u osòb starszych, antyspazmatyczne, na bòle menstruacyjne, astme, koklusz, konwulsyjne kaszle, zapalenie oskrzeli, zwieksza produkcje mleka u matek karmiacych, pomocny w leczeniu impotencji i ozieblosci; olejek- uzywany zewnetrznie na wszy, pchly, kleszcze, swierzb; UWAGA !!! – olejek moze byc uzywany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza, w czasie ciazy- ilosc uzywana normalnie do gotowania, , Anyzek Do salatek, zielonych sosòw, farszòw, warzyw, octòw aromatyzowanych, ciast, herbatnikòw, pieczywa, owocòw morza, sosòw slodkich i pikantnych, alkoholi Patrz- anyz Asafetyda Do potraw- zamiast cebuli; ma ostry zapach ( w gotowej potrawie nie czuc) Wskazana dla osòb,ktòre maja problemy z jelitami i watroba, na wzdecia, lagodzi bòl zebòw (rozpuscic w soku z cytryny i lekko podgrzac, nasaczyc wate i przylozyc do bolacego miejsca), na astme, przeziebienia, zapalenie oskrzeli; UWAGA !!!- kobiety w ciazy – dzialanie poronne i antykoncepcyjne Bazylia Do potraw duszonych, kurczaka, zupy i sosòw pomidorowych, ryzu, ryb, salatek, aromatyzowania octòw balsamicznych. Zaostrza apetyt (lekko), poprawia trawienie ( zapobiega wzdeciom i niestrawnosci), na przeziebienie (napar z bazylii), antybakteryjna (na gòrne drogi oddechowe), obniza goraczke, na infekcje gardla, suszona bazylia na bòl glowy (listki zalac wrzaca woda, ostudzic, zamoczyc w niej gaze i przylozyc do czola), sok+odrobina miodu- rozgrzewa, dziala uspokajajaco ( na stres, przemeczenie i bezsennosc), wlasciwosci przeciwzapalne (na stawy), w aromaterapii- redukuje migreny i bòle zatok Bylica Draganek Do zup, sosòw, zimnych i cieplych dan, marynat (ogòrki, kapusta), octu ziolowego, musztardy, w diecie bezsolnej zamiast soli, drobiu, ryb, potraw z jajek; nie nalezy jej gotowac !!! Lekko moczopedny, wzmaga wydzielanie sokòw trawiennych, uzupelnia brak witaminy A, stosowany przy kuracjach wzmacniajacych ( ze wzgledu na slabe dzialanie, jest stosowana najczesciej w mieszankach ziolowych) Cebula (Dako . Rawska. Wolska. Zytawska.  Dymka. Hilton. Clipper. Amigo. Czerniakowska, Red Baron. Sherpa. Sochaczewska. Hetmanka.) Do sosòw, zup, potraw z mies (wolowina, wieprzowina, dziczyzna), twagogu, salatek, kuchni greckiej, meksykanskiej, chinskiej, indyjskiej

Dako- krucha, soczysta, delikatny smak. Rawska- ostra. Wolska- twarda i dosc ostra. Zytawska- srednio twarda i dosc ostra. Dymka- mala, do wszystkiego. Hilton- miekka i lagodna. Clipper- miekka i lagodna. Amigo- miekka, delikatny smak. Czerniakowska- lagodna. Red Baron- miekka, lagodny smak. Sherpa- bardzo twarda, lagodny smak. Sochaczewska- jedrna i lagodna. Hetmanka- twarda i lagodna

Zròdlo olejkòw lotnych, witamin (B, E, PP, C), pektyn, bialka, skladnikòw mineralnych, pomaga w infekcjach ukladu oddechowego, pokarmowego, poprawia trawienie, przeciw zaparciom, obniza cisnienie, poziom cukru we krwi, cholesterol, moczopedna; nie naduzywac- choroby nerek, watroby, zoladka !!!, zapobiega powstawaniu zakrzepòw Chili Przyprawa bardo pikantna; do miesa (wolowiny, wieprzowiny, drobiu, ryb, gulaszy, zup- miesnych i rybnych), wyostrza smak potraw z grochu, soczewicy, kaczki i gesi, do duszonych warzyw, drinkòw, czekolady Na przemiane materii, zròdlo witaminy C (tzw. Vitamina mlodosci), ulatwia gojenie sie ran, hamuje krwawienia, na zatoki, katar i drogi oddechowe, niszczy komòrki nowotworowe, pobudza uklad rozpuszczajacy zakrzepy, na chorobe wrzodowa zoladka i dwunastnicy, piekacy smak poprawia nastròj, na lagodzenie bòlòw, dziala odchudzajaco ( szybsza przemiana materii) Curry

 

Dodatek do ryzu, do potraw z kurczaka, ryb, zup ( rosòl, jarzynowa), salatek, gotowanych warzyw ( kalafior). Silne dzialanie antynowotworowe Cynamon Zapach do slodyczy, owocòw surowych, pieczonych, gotowanych (jablka…), do kremòw, pieczywa, ciast, miesa, ryzu, vin brulè, napojòw (punch, vino…) Trawienne (wzmaga i pomaga w trawieniu), antygrzybiczne, antynowotworowe, antyseptyczne, antyoksydacyjne, na miazdzyce i cukrzyce, hamuje wzrost bakterii gastrojelitowych ( Helicobacter pylori)- etanolowy ekstrat cynamonu Czarnuszka Do pieczywa, przetworòw warzywnych, aromatyzacji wina, miesa, kapusty Na przeziebienia, kaszel, chore zatoki (miòd czarnuszkowy- 1 lyzka miodu + 1 lyzeczka czarnuszki + 1 lyzeczka wina lub wòdki 40%, wymieszac- 2 razy dziennie po 1 lyzce), do przemywania schorzalych i bolacych miejsc, do wcierania na reumatyzm, miesniobòle, kontuzje sportowe, miesniobòle (pòl szklanki mielonych nasion zalac 250ml alkoholu 40%, odstawic na 7 dni, przefiltrowac, wcierac nalewke), na tradzik, luszczyce, wypryski- do przemywania ( 1 lyzka nalewki + 200ml wody mineralnej, wymieszac), napar (1 lyzka rozdrobnionych nasion zalac 1 szklanka wrzacej wody lub mleka, odstawic na 20min, przecedzic, pic 2-3 razy dziennie po 100-150ml, mleko oslodzic miodem) w chorobach ukladu oddechowego (male dawki co 2-3 godziny), do plukania narzadòw plciowych przy infekcjach i stanach zapalnych, do lewatyw przy zakazeniu jelita grubego grzybami, jako krople do nosa przy katarze i chorych zatokach (1 lyzka rozdrobnionych nasion zalac 100ml roztworu fizjologicznego soli 0,9% (w aptece), zagotowac i odstawic na 30min, przecedzic, uzupelnic brakujaca ilosc roztworu- do 100ml , przefiltrowac przez wate, zakrapiac do nosa kilka razy dziennie Czaber Ogrodowy Do roslin straczkowych, farszòw do indyka, kaczki, ciezkostrawnych potraw, ziemniakòw, kapusniaku, krupniku, wedlin, kielbas wlasnej produkcji, sosòw miesnych, grzybowych Trawienne, pobudza apetyt, na problemy ukladu pokarmowego, biegunki, niezyt jelit, zoladka, lagodzi skurcze, pomaga w leczeniu pasozytòw ukladu pokarmowego Czosnek Niedzwiedzi Do kanapek, salatek, suròwek, majonezu, masla ziolowego, duszonych warzyw, roslin straczkowych, sosòw, ryb, zup, siekanych mies, farszòw (pierogi,pasty drobiowe) Zròdlo witaminy C, pobudza apetyt, dziala antyoksydacyjnie, podnosi odpornosc, wzmacnia serce i jego prace, obniza cisnienie tetniczne, odblokowuje system zylny z nadmiaru cholesterolu, poprawia prace zoladka i jelit, regeneruje komòrki, chroni przed przedwczesnym starzeniem sie organizmu Czubryca czerwona Do mies, leczo, pikantnych gulaszy, bigosu, sosòw, pomidoròw, ogòrkòw, jajek; przyprawa pikantna, zaostrza smak potraw. Patrz -  czaber Czubryca zielona Do kanapek, nabialu, zup (rosolu, jarzynowej), warzyw, salatek (z feta), suròwek, sosòw (venaigrette), masla, jajecznicy, zapiekanek, pizzy; przyprawa lagodna, pochodzenia bulgarskiego, Patrz - czaber Dziegiel Litwor Jako zapach do sosòw, ryb, alkoholi Ulatwia i przyspiesza trawienie, usuwa nagromadzone gazy, zalecany w nadmiernej pobudliwosci, bezsennosci, wyczerpaniach nerwowych, bòlach glowy, oslabieniach, oczyszcza organizm ze zbednych produktòw przemiany materii, srodek antybakteryjny ( 1 plaska lyzka rozdrobnionych korzeni zalac 1 szklanka wrzacej wody, parzyc przez 20min. pod przykryciem; 1h przed posilkiem- pobudza apetyt; po posilku- poprawia trawienie) Galka Muszkatolowa Do sosu beszamelowego, dan z ziemniakòw i szpinaku, dan na slodko i na slono Trawienne, lagodzi bezsennosc, wzdecia, reumatyzm, nadpobudliwosc. UWAGA !!! Spozycie wiekszych ilosci moze spowodowac  sennosc, euforie lub halucynacje Garam Masala Mieszanka przyprawowa (kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, lisc laurowy, gozdziki, cynamon, chili, galka muszkatolowa) – istnieja ròzne odmiany mieszanki; do potraw miesnych (drobiu, wieprzowiny, baraniny(, warzyw, ryzu, sosòw, potraw z ryb, dobrze laczy sie z jogurtami i ogòrkowymi dodatkami Patrz – poszczegòlne skladniki Gorczyca Nasiona- do przyprawiania wedlin, miesa wolowego i wieprzowego, potraw rybnych, masla ziolowego, marynat (ogòrki, kapusta kiszona) Rozgrzewajace miesnie i stawy ( woreczki z nasionami – przykladamy na chore miejsca; UWAGA !!!- niewskazane dla kobiet ciezarnych- zawiera kwas erukowy) Gozdziki Do deseròw, gotowanych owocòw, marynat, gotowanej wolowiny, pieczywa, ryzu z miesem lub warzywami, bigosu Dzialanie odkazajace, na bòl zeba (rozgniecione w mozdziezu), bakteriobòjcze Hibiskus Do naparòw ziolowych- kwiat swiezy (leczniczych), mieszanek ziolowych w kuchni( kwiat suszony)- poprawia smak I kolor, herbat smakowych Cenne zròdlo witaminy C i innych, wapnia, soli mineralnych, tzw. “czerwone zloto” (aromat i smak), na trawienie ( przyspiesza premiane materii), dziala orzezwiajaco, przeciwzapalnie, lagodzi podraznienia, oczyszcza organizm Hyzop Lekarski Do salatek, zup (ziemniaczana, fasolowa), twarogu, pasztetòw, pieczeni cielecej, zaprawa do likieròw Trawienne, dziala moczopednie, zmniejsza pocenie (napar) Imbir

Do ciast (piernikòw), budyniu, kislu, kompotòw, likieròw, piwa, pasztetòw, gulaszy, dan egzotycznych.

Na zatrucia pokarmowe, dziala przeciwbakteryjnie, hamuje wymioty, swietnie rozgrzewa, na mdlosci- dla kobiet ciezarnych, na bòl gardla ( zucie plasterkòw), na cholesterol, na wzrok

 

Jalowiec

Do kapusty kiszonej, dziczyzny (ptaki), miesa pieczonego, baraniny, ryb, pasztetòw, sosòw, marynat, bigosu, komponowania wlasnych mieszanek przypraw

Na artretyzm, bialkomocz, bolesne miesiaczkowanie, cukrzyce, kamienie moczowe, stwardnienie tetnicze, zmeczenie, nadczynnosc tarczycy, dermatozy, bòle zebòw, rany niegojace, tradzik

Kakao

Do kurczaka, indyka, napojòw, slodyczy, dan egzotycznych, niektòrych potraw slonych (pieczywo), dekoracji.

Przeciwbiegunkowo

Kapar Ciernisty

Do farszòw, pizzy, sosòw (jajeczny)

Przeciwbòlowo, przeciwreumatycznie, na watrobe i sledzione

Kardamon

Do potraw z ryzu, slodyczy, cieplych napojòw (kawa, herbata), win, marynat miesnych, kielbasy.

Na skurcze, kolki, brak apetytu, gazy, wzdecia, problemy trawienne

Kminek

Do salatek,  twarozku, pieczywa,  zup (kapusniaku), kiszonej kapusty, bigosu, ziemniakòw, kielbasy, sosòw.

Trawienne, na problemy z jelitami (napar lub kminek zmielony), moczopedny,

Kmin Rzymski

Jako zapach – dodajac do wody, w ktòrej gotuja sie warzywa, do marynat, gulaszy, seròw, pikli, salatek, ryzu, sosòw

Trawienne, dziala przeciwzapalnie, moczopednie, napotnie, pobudza serce i uklad oddechowy do pracy

Kolendra

Do warzyw (kapusty), ryzu, pieczonego miesa, sosòw, marynat, alkoholi,zup

Trawienne, oczyszcza krew, wzmacnia organizm, rozkurczowe

 

 

 

Koperek

Patrz- koper wloski

Na trawienie, skurcze zoladka, kolki, biegunke, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, nerki, kaszel, niedobòr pokarmu u matek karmiacych, relaksuje, na kolki i wzdecia u noworodkòw

 

Koper Wloski

Do miesa, ryb, farszu do pieczeni wieprzowej, pieczywa, alkoholi, duszonej i kiszonej kapusty, ryzu, ogòrkòw, gotowanych warzyw korzennych

Przeciw wzdeciom, moczopedny, rozkurczajacy

Korzennik lekarski

Do wedlin, mies konserwowanych, marynat

Dzialanie pobudzajace, rozgrzewajace, reguluje prace przewodu pokarmowego, wzdecia, kolki, na przeziebienia (napary)

 

Kozieradka

Do marynat, makaronòw (sosòw), pieczywa, potraw miesnych, salatek, zup, w kuchni wschodniej, jako dodatek do mieszanek ziolowych

Uszczelnia naczynia krwionosne

 

Kurkuma

Do ciast, ryzu, kalafiora, zup (jarzynowa), kurczaka, ryb, ragù, owocòw morza, ziemniakòw, baklazanòw.

Barwi potrawy na zòlto, dziala pobudzajaco, zwieksza wydzielanie zòlci, wchodzi w sklad curry (dzialanie antyrakowe), wlasciwosci przeciwzapalne, antyoksydacyjne, oczyszczajace, diuretyczne, na kolke, watrobe, katar, przeziebienia, drogi moczowe, niestrawnosci

 

Lisc Laurowy

Do zup, miesa, warzyw (kapusty, kapusty kiszonej, ogòrkòw)

Lagodzi zapalenie oskrzeli, suchy kaszel, olejek- na bòle reumatyczne, zwichniecia, opuchniecia sciegna, zylaki; dziala lagodzaco na zoladek, poprawia apetyt

 

Lubczyk

Do zup (z ziemniakami, fasola, zielonym groszkiem, soczewica), duszonego miesa, plackòw z kurczaka, smazonych warzyw, owocòw morza; kadryzowane lodygi – do dekoracji ciast i deseròw, miesa, pieczywa, krakersòw, herbatnikòw, niektòrych slodyczy

Trawienne, zòlciopedne

 

Lukrecja Gladka

Do deseròw, lodòw, cukierkòw, parfait, napojòw, ryb, owocòw morza, miesa wieprzowego

Na zoladek

 

Majeranek

Do sosòw, marynat, dziczyzny, dan wloskich (pizzy, miesa w sosie, farszòw, pulpetòw, slonych wypiekòw, grzybòw, sosòw, fasoli, salatek mieszanych i pomidorowych, seròw, skorupiakòw, octòw i olejòw aromatyzowanych, niektòrych napojòw alkoholowych)

Swietny srodek uspokajajacy, na stres, na bòle, bezsennosc, na trawienie, przeciw katarowi, na kolki, blokuja fermentacje w jelitach i dzialaja kojaco na wzdecia, stany zapalne zatok (do picia, inhalacji)

 

Mak

Do pieczywa, salatek, slodyczy

Trawienne, zapobiega miazdzycy, bogaty w skladniki mineralne, wplywa korzystnie na uklad nerwowy, dziala przeciwbiegunkowo

 

Melisa Lekarska

Do sosòw, alkoholi, salatek, zapiekanek, potraw z jajek (omlet), herbatnikòw ziolowych, koktajli z bialego wina, z mlekiem- jako dodatek do slodkich sosòw,

Dziala uspokajajaco (napar), wzmacniajaco, pobudza apetyt, na przeziebienia

 

Mieta

Do sosòw, miesa, roslin straczkowych, napojòw odswiezajacych, alkoholi, jako dekoracja

Dziala rozkurczowo, na nerwicowe choroby zoladka

 

Mirt Zwyczajny

Do macerowania miesa (baranina, wieprzowina, dròb)

Trawienne, dziala rozkurczowo, dzia odkazajaco na skòre

 

Niecierpek

Do zup, salatek, dziczyzny

Dziala przeciwzapalnie, moczopednie, rozkurczowo, przeciwluszczycowo, przeciwreumatycznie, przeciwtradzikowo, hipoglikemicznie, przeciwmiazdzycowo, przeciwbakteryjnie, przeciwalergicznie, przeciwnowotworowo, chroni miazsz watroby, nerek, serca

 

Oregano

W kuchni wloskiej, do pizzy i potraw z uzyciem pomidoròw (la caprese, itd), baklazana, cukinii, duszonych mies, zapiekanek, salaty, zup

Daziala moczopednie, przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo, poprawia trawienie

 

Papryka Ostra

Do zapiekanek, seròw, jajek, sosòw, dan miesnych, ryzu, salatek

Stymuluje trawienie i funkcje jelit, dziala rozgrzewajaco, przeciwbòlowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, rozpuszcza zakrzepy i poprawia krazenie krwi, na biegunke, zapalenie oskrzeli, zatoki; UWAGA !!! nie spozywac przy wrzodach zoladka i dwunastnicy, choroby przewodu pokarmowego, refluksu, choròb skòry, ciazy

 

Papryka Slodka

Do sosòw, dan z ryzu, suròwek, kanapek, gulaszy, dan miesnych, rybnych, zup; nadaje sie do mrozenia i marynowania

Zawiera vitamine C, dziala przeciwbòlowo, na przeziebienia, grype, choroby ukladu oddechowego, zatoki

 

Pieprz Bialy

Do drobiu, ryb, sosòw bialych, pasztetòw, seròw, poprawia smak (warzywa, zupy, podroby, desery); delikatniejszy od czarnego

Pobudza i stymuluje premiane materii; patrz pieprz czarny

 

Pieprz Cayenne

Do zup (zaostrza smak), ryzu, warzyw (kalafior, duszone ogòrki), karkòwki, stekòw, drobiu, ryb, ciemnych sosòw, potraw miesnych (gulasz, golabki, fasolka po bretonsku)

Wplywa korzystnie na przemiane materii, obniza poziom cholesterolu, dziala przeciwbòlowo, na infekcje gardla (plukanki), rozgrzewa, oczyszcza organizm z toksyn

 

Pieprz Cytrynowy

Mieszanka skladnikòw (pieprz czarny, kwasek cytrynowy, cukier, cebula) – do ryb (surowe, smazone, duszone, z grilla), miesa (steki, smazone, pieczone, z grilla), sosòw ( dressing, vinaigrette)

Patrz – pieprz czarny

 

Pieprz Czosnkowy

Ostra mieszanka – do zup, sosòw, dan miesnych (ròwniez z grilla), ryb, warzyw, grzybòw, seròw, jaj

Patrz- czosnek i pieprz czarny

 

Pieprz Czarny

Przyprawa uniwersalna, mozna go dodawac niemal do wszystkich pieczeni, marynat, sosòw, tlustych rosolòw (lzej strawny), salatek, jarzyn, risotto, potraw z bialego i zòltego sera

Dziala przeciwzapalnie (lagodzi goraczke i objawy przeziebienia), przeciwbòlowo, na trawienie, wzmacnia miesnie, wspomaga ukrwienie tkanek

 

Pieprz Czerwony

Do owocòw morza sosòw smietankowych, dekoracji; nie nadaje sie do potraw o dlugim czasie gotowania; aromatyczny i mniej ostry

Patrz - pieprz czarny

 

Pieprz Ròzowy

Do ryb, sosòw, cieleciny, drobiu, salatek, jaj, zup, deseròw lodowych, dan pieczonych i smazonych; zwany gwinejskim

Patrz – pieprz czarny

 

Pieprz Syczuanski

Do gotowanych i pieczonych ryb, ciemnych sosòw, potraw chinskich (kurczak z warzywami, w sosie slodko-kwasnym); ma pikantny i lekko cytrynowy smak

Patrz – pieprz czarny

 

Pieprz Zielony

Delikatnie slodki, aromatyczny – do miesa, ryb,zup, sosòw, salatek, niewielkie ilosci do niektòrych deseròw

Patrz -  pieprz czarny

 

Pieprz Ziolowy

Mieszanka ziòl (kolendra, tymianek, majeranek, gorczyca, lisc laurowy, ostra papryka), dziala dietetycznie – do wszystkiego opròcz slodyczy, szczegòlnie: miesa ( kotlety mielone, pieczen), zup (kapusniak, grochòwka, fasolowa), warzyw (suròwki, salati z warzyw gotowanych), sosòw, niektòrych dan jarskich; do miesa dodaje sie na poczatku, do innych potraw- w trakcie lub na koncu

Dziala moczopednie, przeciwzapalnie, pobudza prace kory nadnerczy

 

Pieprzyca Siewna ( Rzezucha)

Do seròw, befsztykòw, na surowo

Trawienne, poprawia przemiane materii, zwieksza przeplyw zòlci do dwunastnicy

 

Pietruszka

Do zup, mies duszonych, plackòw z czabrem, potrawek, ryb, owocòw morza, salatek,musòw warzywnych, miesnych, dipòw, herbatnikòw, krakersòw

Witamina C i sole minerale, poprawia trawienie, dziala moczopednie, na wzdecia, zapalenie pecherza, dolegliwosci reumatyczne, lagodzi bòle menstruacyjne,

 

Rozmaryn

Do wieprzowiny, kurczaka, dziczyzny, baraniny, sosòw pomidorowych, pizzy, warzyw, pieczonych ziemniakòw.

Stymuluje watrobe i wydzielanie zòlci

 

Ruta Zwyczajna

Do salatek, swiezych seròw owczych, ryb

Dziala moczopednie, przeciw skurczom gladkich miesni, uspokajajaco, lagodzi kurcze macicy, na trawienie, zòlciopednie, reguluje miesiaczkowanie, przeciw zawrotom glowy, trudnosciom w oddychaniu (histeria)

 

Rzodkiew

Do sosòw zimnych i cieplych, marynat,

Poprawia trawienie, czynnosci watroby, wplywa korzystnie na porost wlosòw, na niedokrwistosc, na diety, zawiera wiele witamin

 

Sezam

Do pieczywa, slodyczy, dan z ryzu, sosòw, salatek, pasztetòw

Zapobiega procesom starzenia sie skòry, chorobom nowotworowym

 

Siemie Lniane

Do wypiekòw

Lecznicze- zwiazki bialkowe, sluzowe, duza ilosc tluszczu, kwasy organiczne (askorbinowy), enzymy, sole minerale (magnez, cynk, zelazo), dzialanie przeczyszczajace (lagodne), na drogi oddechowe ( zapalenie oskrzeli, kaszel), choroby skòrne (trudno gojace sie rany, wysuszenia, luszczenie sie, pekanie skòry), oparzenia, odmrozenia

 

Sòl Cebulowa

Sòl kuchenna + cebula mielona; do nacierania kazdego rodzaju miesa lub ryb przed ich przyrzadzeniem, do zup, sosòw, salatek

Wplywa korzystnie na uklad trawienny, nerwowy, miesniowy; dawka wystarczajaca dziennie dla naszego organizmu: 1-6 g (lyzeczka)

 

Sòl Czosnkowa

Sòl kuchenna jodowana + mielony czosnek; patrz – sòl cebulowa i czosnek

Patrz – sòl cebulowa i czosnek

 

Sòl Koperkowa

Sòl kuchenna + koperek; patrz – sòl cebulowa i koper

Patrz – sòl cebulowa i koper

 

Sòl Perlowa

Morska, zbierana recznie, bardziej ceniona w kuchni

Patrz – sòl cebulowa

 

Sòl Pieprzowa

Mieszanka, ostra (pieprz czarny, bialy, zielony, czerwony, cayenne, syczuanski, sòl, czosnek, cebula, gorczyca); zastosowanie wg gustòw

Patrz - sòl cebulowa i pieprz

 

Sòl Selerowa

Sòl kuchenna + suszony seler; zastosowanie, jak wyzej

Jak wyzej

 

Sòl Ziolowa

Mieszanka (sòl morska, czarny pieprz, cebula, slodka papryka, biala i czarda gorczyca, czaber, bazylia, chili i inne ziola); do dan z ziemniakòw, mies, ryb, grzybòw, lekkich potraw z warzyw, sosòw salatkowych, zup

Jak wyzej

 

Sumak Garbarski

Do doprawiania ròznych rodzajòw nadzienia (kebab), ryzu, pieczywa, miesa (pulpety, szaszlyki), dan z fasoli, soczewicy, grochu, jogurtowych dressingòw, ryb (grill), salatek, jajek, warzyw (pieczone pomidory w sosie); wyròznia sie cierpkim i lekko kwasnym smakiem

Trawienne, zapobiega biegunkom

 

Szafran

Do zup rybnych, ryzu, risotto, niektòrych slodyczy, barwienia potraw (ciast…), kalafiora, zup (rosòl, jarzynowa), kurczaka, salatek, owocòw morza, sosòw kremowych; najdrozsza przyprawa swiata

Na poprawienie samopoczucia, zlikwidowanie kaszlu czy kataru, na bezsennosc, na depresje, zwieksza apetyt,

 

Szalwia

Do oleju, octu, masla, pieczeni, miesa w sosie, fasoli, pomidoròw, jajek, seròw

Trawienne

 

Szczypiorek

Do salatek, suròwek, sosòw, zup, seròw, dan miesnych

Zawiera witaminy, sole mineralne, pobudza apetyt, dziala przeczyszczajaco

 

Tamaryndowiec Indyjski

Owoce- na syropy, do sorbetòw, zup, sosòw, gulaszu warzywnego

Na uklad wydalniczy i krazenia

 

Trawa

Cytrynowa

Do kurczaka, ryb, owocòw morza, sosòw, herbaty, alkoholi; w kuchni tajskiej; nadaje potrawom odswiezajacy i cytrynowy smak

Na niestrawnosci i brak apetytu, kaszel, skurcze, reumatyzmy, bòle glowy, bòle brzucha, depresje, bezsennosc, cholesterol, skòre (grzyby, tradzik, dermatozy)

 

Trybula Ogrodowa

Do zup, salatek, sosòw, jako dekoracje do potraw na zimno, do potraw jajecznych, omletòw, masla ziolowego, farszòw

Trawienne, na wzdecia, wzmacnia odpornosc

 

Tymianek

Do potraw o dlugim czasie gotowania, zapiekanek, duszonych mies, sosòw, roslin straczkowych, zup, farszòw, duszonych pomidoròw, marynat, kiszonych ogòrkòw

Wlasciwosci bakteriobòjcze, oczyszczajace, poprawia krazenie krwi

 

Wanilia Plaskolistna

Do wyrobòw cukierniczych, lodòw

Na wyczerpania i rozstroje nerwowe, choroby reumatyczne (nalewki), wzmacnia miesien sercowy, dziala przeciwgoraczkowo, poprawia kondycje psychiczna, dziala korzystnie na zaburzenia trawienne i przy anemii

 

Zatar

Do pasty z cieciorki, sezamowej, pieczywa pita maczanego w oliwie, ciasta na pizze, plackòw po arabsku; mieszanka (tymianek, sezam, koper wloski, anyz, kolendra, sumak, kmin rzymski, trawa cytrynowa)

Patrz poszczegòlne ziola

 

Ziola Prowansalskie

Mieszanka (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, estragon, czaber); do potraw tlustych, sosòw pomidorowych i ziolowych, warzyw, salatek, twarogu, drobiu, pieczeni wolowej, ryb, jajek, potraw z grilla

Patrz poszczegòlne ziola

 

                                            INNE

 

Coca Cola

Do sosòw ( pieczen w sosie cytrusowym)

Na biegunke, goraczke

 

Sliwka

Powidla, suszone, swieze- pieczony schab, rolada z boczku, swieze suròwki i salati, dania egzotyczne, do kurczaka i kaczki (nadzienie),  szaszlyki

Maja silne dzialanie antyoksydacyjne, na zaparcia, przeciwmiazdzycowe, na system nerwowy, reguluje cisnienie krwi, na pekajace naczynka krwionosne, opòzniaja proces starzenia sie (zmarszczki – maseczki)

 

Cytryna

Do kurczaka, kaczki, ryzu, salatek, suròwek, roladek miesnych

Na reumatyzm, artretyzm, schorzenia zyl (hemoroidy, zylaki, zwapnienia zyl), na przeziebienia, katar, kaszel, dziala przeciwbakteryjnie, na krwawiace dziasla, goraczke, wspomaga watrobe, trzustke, poprawia apetyt, lagodzi kwasowosc zoladka, wrzodòw; na tradzik, grzybice miedzypalcowa, odmrozenia, uzadlenia, oparzenia sloneczne, brodawki, na opryszczke

 

Pomarancza

 Patrz - cytryna

Stymuluje trawienie, lagodzi wzdecia, na bòle glowy, palpitacje serca (napar), obniza goraczke, na infekcje; odwar z owocòw- na niestrawnosci, zatwardzenia, kaszel; nalewka z owocòw- na niepokòj, szok, bezsennosc; krem-problemy skòrne; olejek- nerwy i rozstroje zoladkowe; woda z kwiatòw- na niepokòj,bezsennosc, wzdecia; skòrka (odwar)- niestrawnosci, wzdecia; skòrka (syrop)- na kaszel

 

Mandarynka

Do ryzu, salatek, suròwek

Poprawia trawienie, zwieksza apetyt, bogata w witaminy, na diety (niskokaloryczne), na cholesterol, zaparcia, przeciwnowotworowa, na goraczke, kaszel, grzybice,itd., podobnie, jak pomarancza

 

Gruszka

Swietny dodatek do seròw, miesa, uzupelnienie sosòw, nadziewane zurawina do kaczki i indyka

Na trawienie, zaparcia, na zapalenie dròg moczowych, kamice nerkowa, obniza cisnienie, na rany i owrzodzenia (napar ze swiezych skòrek), na przeziebienia, kaszel, goraczke, na bòle glowy i migrene (oklady), na prace mòzgu, na osteoporoze, na tarczyce

 

Jablko

Farsz do drobiu, do zeberek, wieprzowiny (schab, boczek), watròbki, smalcu

Na niedokrwistosc, awitaminoze, trawienie, na zaparcia, choroby serca, nerek, otylosc, dziala moczopednie, na przeziebienia, kaszel, nadcisnienie, miazdzyce, watrobe, spekana skòre, zeby

 

Malina

Do sosu vinaigrette, watròbki, potraw z dziczyzny

Vitamina C, potas, magnez, moczopedna, oczyszcza, przeczyszcza

 

Morela

Patrz- sliwka

Odswieza i rewitalizuje skòre, dziala uspokajajaco, na bezsennosc, stres, przeciw nowotworom jamy ustnej, na zaburzenia krazenia i choroby serca, niedokrwistosc, zaburzenia przemiany materii, nadkwasote, watrobe, nadcisnienie,

 

Winogrona

Do sosòw (dziczyzna, wieprzowina), konfitura- dodatek do mies na zimno, pasztetòw, desery

Dzialaja odtruwajaco (krew,przewòd pokarmowy), wzmacniaja serce, obnizaja cisnienie, dzialaja moczopednie, wzmacniaja zyly i naczynia krwionosne (ciemne owoce), na zaparcia, artretyzm, reumatyzm, niedokrwistosc, astme oskrzelowa, zaburzenia przemiany materii, chorobe watroby i nerek, wyczerpanie nerwowe; niewskazane przy cukrzycy, chorobie wrzodowej, chorobach pluc i dròg zòlciowych

 

Grejpfrut

Do owocòw morza, ryzu, salatek

Przeciw szybkiemu starzeniu sie,  hamuje nadmierny apetyt (zaleca sie zjesc pòl owocu przed glòwnymi posilkami), na trawienie, na cellulit, sok dziala antybakteryjnie, hamuje rozwòj nowotworòw, na zly cholesterol, na prace nerek, osteoporoze, obniza poziom glukozy we krwi

 

Ananas

Kaczka, kurczak

Pomaga przy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, na rany i oparzenia, choroby dròg oddechowych, na trawienie, stany zapalne, zakazenia, choroby wiencowe

 

Daktyle

Wieprzowina

Na katar i kaszel

 

Granat

Baranina

Sok- przeciw chorobom serca i ukladu krazenia, obniza cisnienie, lagodzi stany zapalne, opòznia procesy starzenia, na przeziebienia, astme, chroni mòzg plodu przed uszkodzeniami- sok zalecany dla kobiet w ciazy

 

Zurawina

Patrz winogrona, dròb, cielecina, pieczony schab, czerwone mieso; konfitura- pieczona kaczka, kurczak, indyk

Zròdlo witaminy C, na zakazenia ukladu moczowego, na uklad pokarmowy i jame ustna, przy leczeniu Helicobacter pylori, przeciw kamieniom nerkowym, na cholesterol, przeciw nowotworom

 

Agrest

Patrz- winogrona, ryz zapiekany na slodko

Potas, sòd, wapn, magnez, fosfor, zelazo, witamina C, na przemiane materii, moczopedny, oczyszcza, pobudza apetyt

 

Rabarbar

Do kompotòw, ciast, sokòw, kisieli,marmolad, win owocowych

Dziala odkazajaco, przeczyszczajaco, antynowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, na zaburzenia trawienne, bòle watroby, astme, wzdecia

 

Truskawka

Risotto

Wybielaja zeby, na zapalenia jamy ustnej, kosci, miesnie, antybakteryjnie, oczyszczajaco, na trawienie, na grzybice, nerki, miazdzyce, anemie; maseczki- naskòre

 

Porzeczka Biala

Patrz- winogrona

Patrz- winogrona i agrest

 

Porzeczka Czerwona

Patrz- winogrona

Patrz- winogrona i agrest

 

Porzeczka Czarna

Patrz- winogrona; swieze liscie- do solonych ogòrkòw

Dziala moczopednie, napotnie, przeciwgnilnie, przeciwartretycznie, przeciwbiegunkowo, przeciwszkorbutowo, na zoladek, zmeczenie, gosciec, wlosy, zeby, zatrucia

 

Cukinia (Kabaczek)

Do faszerowania (miesem, ryba, serami), do zup, sosòw, suròwek, ciast, konfitur

Na odchudzanie, trawienie, odtrucie

 

Baklazan

Patrz- cukinia

Obniza cholesterol, zawiera malo sodu

 

Owoce Lesne( Jezyny – Jagody)

Do miesa, wypiekòw, przetworòw

Na nadcisnienie, miazdzyce, choroby skòry, na trawienie, oczyszczaja organizm, dzialaja bakteriobòjczo, przeciwwirusowo, na uklad krwionosny

 

Brzoskwinie

Wolowina

Na osteoporoze, stres, trawienie, zaparcia, diety, przeciw nowotworom, odmladza

 

Czeresnie

Piers kaczki

Na serce, nerki, stawy, artretyzm, dzialaja oczyszczajaco i odtruwajaco, na przemiane materii, produkcje hormonòw tarczycy

 

Figi

Pieczywo, przekaska (szynka-melon-figi), do dziczyzny, wieprzowiny

Ogromne zròdlo wapnia, na zaparcia, nowotwory jelita grubego i piersi, cholesterol, odtruwa,odkwasza, na uklad hormonalny, dziala przeciwbakteryjnie, wyksztusnie, na kaszel, anemie

 

Kasztany Jadalne

Wolowina w mleku, gulasz wieprzowy, dzik pieczony, risotto, makarony,

Na odzyskanie sil, watrobe, system nerwowy, pamiec

 

Melon

Z kurczakiem, do salatek, dodatek do szynki i lososia

Dziala przeczyszczajaco, moczopednie, do diet, na bòle reumatyczne

 

Suszone Owoce

Rodzynki- pieczen wolowa; migdaly- kurczak w sosie, pieczen wolowa; ròzne- roladki wieprzowe;

Na urode, prace mòzgu, chorobe wiencowa, uklad odpornosciowy, wzrok, prostate, stres, miazdzyce, zaparcia

 

Dynia

Do zup (warzywnych, zup-kremòw), sosòw, risotto, slodkich i slonych wypiekòw, kopytek, salatek, suròwek, farszòw do pierogòw, cannelloni, marmolady, przekasek, kotlecikòw, dekoracji, pieczywa, do potraw smazonych

Na miazdzyce, stwardnienie tetnic, nadcisnienie, niewydolnosc nerek, serca, watroby, zaparcia

 

                 

 

 

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink