Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     5 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 - TM 31
 - TM 21
 
opublikowany: 11/04/22
                            
                zmieniono dnia: 30/03/24
                    Składniki
Tarty chrzan
- 400 g obranego chrzanu, pokrojonego na 5 cm kawałki
 - sok z 1 cytryny
 - 100 g zimnej wody
 
Krem chrzanowy
- 4 surowe jajka
 - 4 łyżki cukru
 - 1 łyżeczki soli
 - 400 g sera mascarpone
 - sok z 1 cytryny
 - 500 g wcześniej startego chrzanu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć chrzan, wodę, sok z jednej
cytryny, zmiksować 30s/obr.10. - Tarty chrzan przełożyć do innego naczynia.
 - Założyć motylek, dodać jajka, cukier, sól, mascarpone i ucierać
8min//80°C/obr.2. - Zdjąć motylek!
 - Dodać chrzan, sok z cytryny, przemieszać kopystką i podgrzewać 5min//80°C/obr.3.
 - Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Po wystudzeniu
przechowywać w lodówce. 
Tarty chrzan
Krem chrzanowy
Porady
Wielkanocny krem chrzanowy jest bardzo ostry, podczas przygotowywania mogą się polać łzy
W wersji bez nabiału zastąp śmietanę jogurtem roślinnym.
                        W wersji bez nabiału zastąp śmietanę jogurtem roślinnym.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Irku dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że chrzan smakował🤩
Kochani ten przepis od Fanki... to RAJ dla podniebienia👍. Powiem po francusku: Magnifique 🧚♂️. Po polsku "coś wspaniałego". Można zrobić taki chrzan na prezent kulinarny😘. Ten prezent na pewno zagości na Świątecznym stole u kogoś.... i będzie Cię wspominał mile🙂. Dziękuję Ci Fanko za tak odjazdowy przepis💪. Wielkie brawa 👏.
Pozdrawiam Irek.