Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
dietetyczny dżem
- 50 g cukru, lub do smaku, można pominąć
- 8 g pektyny, cytrusowo jablkowej
- 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy truskawki, miksujemy na ulubioną konststencję - dla całkowicie gładkiej masy 7s na 7
- kopystką zganiamy wszystko z brzegów naczynia, dodajemy pektynę i cukier do smaku, ustawiamy czas 13 minut, temperaturę 100, obroty 2 (jeśli chcemy zachować całe kawałki owoców i nie zmieliliśmy ich wcześniej to włączamy
"Obroty wsteczne" )
- gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
*gdyby truskawki bardzo kipiały możemy zmiejszyć temperaturę na 98
*słoiczki typu twist off odwracamy do góry dnem
*słoiczki typu weck muszą być całkowicie suche, odstawiamy na 24h nie trzeba dodatkowo pasteryzować
*przy 1 kg truskawek wydłużamy czas do ok 18 minut
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzProporcje supcio. ...
Proporcje supcio.
Tylko temperatura za wysoka. Nie mogłam doczyścić tm. Następną porcję robiłam 25min/95°C/2 i nic się nie przypaliło.
Jeli robi bez cukru z pektyn to musze wekowa czy...
Jeśli robię bez cukru z pektyną, to musze wekować, czy wystarczy odłożyć do góry dnem pod kocem?
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Czy słoiki z dżemem należy
Czy słoiki z dżemem należy przechowywać w chłodnym miejscu? Nie mam piwnicy. W dodatku chciałabym zrobić dżemik bez cukru, który, jak wiadomo, konserwuje.
Wszystko robione wg przepisu
Wszystko robione wg przepisu Nie wiem dlaczego przypala się spód naczynia Poza tym ok
SUPER DŻEMIK POLECAM.
SUPER DŻEMIK POLECAM.
w sezonie zrobiłam jeszcze z
w sezonie zrobiłam jeszcze z 50 słoików, resztę już w typie twist. dziś otwarłam jeden z ostatnich - wszystko super - konsystencja, smak, zapach jak w maju/czerwcu!
zamiast pektyny dałam agar i
zamiast pektyny dałam agar i wyszło znakomicie
dziękuję za podsunięcie
dziękuję za podsunięcie pomysłu
zostawiłam dwa słoiczki - jeden dodatkowo zawekowany do otwarcia na później i zobaczę - będę edytować gdyby coś....póki co wszystko jest dobrze
ale najstarsze mają miesiąc zaledwie
Świetny pomysł z pektyną,
Świetny pomysł z pektyną, szczególnie dla osób unikających cukru. Nie wiem tylko jaka będzie trwalość tego dżemu, bo cukier to przede wszystkim konserwant.
Na Forum skopiuję kilka porad jak gotowac dżem z pektyną. Myślę, że sie przydadzą. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
tak- konsystencja bardzo
tak- konsystencja bardzo gęstego budyniu do galaretkowatej. tylko należy pamiętać że pektyna jest do niskosłodzonych przepisów - jeśli chcemy dodać dużo cukru to należy zmienić ją na agar -cukier osłabia działanie wiążące pektyny - dżem będzie lejący
lub jeśli chcemy żeby się lał to zamiast pektyny dodajemy pół jabłka (albo zmiejszamy jej ilość)
dzem wychodzi gęsty?
dzem wychodzi gęsty?