thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

dietetyczny dżem

  • 50 g cukru, lub do smaku, można pominąć
  • 8 g pektyny, cytrusowo jablkowej
  • 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. -  do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy truskawki, miksujemy na ulubioną konststencję - dla całkowicie gładkiej masy 7s na 7

  2.  

    -  kopystką zganiamy wszystko z brzegów naczynia, dodajemy pektynę i cukier do smaku, ustawiamy czas 13 minut, temperaturę 100, obroty 2 (jeśli chcemy zachować całe kawałki owoców i nie zmieliliśmy ich wcześniej to włączamy Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  3.  

    -  gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy 

     

Porady

 

*gdyby truskawki bardzo kipiały możemy zmiejszyć temperaturę na 98

*słoiczki typu twist off odwracamy do góry dnem

*słoiczki typu weck muszą być całkowicie suche, odstawiamy na 24h nie trzeba dodatkowo pasteryzować

*przy 1 kg truskawek wydłużamy czas do ok 18 minut 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Truskawkowy eko dżem

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 16, 2023 at 22:19
    4.0

    Proporcje supcio.
    Tylko temperatura za wysoka. Nie mogłam doczyścić tm. Następną porcję robiłam 25min/95°C/2 i nic się nie przypaliło.

  • czerwca 12, 2017 at 19:18

    Jeśli robię bez cukru z pektyną, to musze wekować, czy wystarczy odłożyć do góry dnem pod kocem?

    ,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”

  • czerwca 17, 2016 at 21:47

    Czy słoiki z dżemem należy przechowywać w chłodnym miejscu? Nie mam piwnicy. W dodatku chciałabym zrobić dżemik bez cukru, który, jak wiadomo, konserwuje.

  • czerwca 17, 2016 at 18:40
    4.0

    Wszystko robione wg przepisu Nie wiem dlaczego przypala się spód naczynia Poza tym ok

  • czerwca 3, 2016 at 18:31

    SUPER DŻEMIK POLECAM.

  • grudnia 13, 2015 at 16:23

    w sezonie zrobiłam jeszcze z 50 słoików, resztę już w typie twist. dziś otwarłam jeden z ostatnich - wszystko super - konsystencja, smak, zapach jak w maju/czerwcu! 

  • sierpnia 30, 2015 at 23:51

    zamiast pektyny dałam agar i wyszło znakomicie  tmrc_emoticons.)

  • czerwca 28, 2015 at 07:56

    dziękuję za podsunięcie pomysłu tmrc_emoticons.) 

    zostawiłam dwa słoiczki - jeden dodatkowo zawekowany do otwarcia na później i zobaczę - będę edytować gdyby coś....póki co wszystko jest dobrze tmrc_emoticons.) ale najstarsze mają miesiąc zaledwie

  • czerwca 27, 2015 at 19:35

    Świetny pomysł z pektyną, szczególnie dla osób unikających cukru. Nie wiem tylko jaka będzie trwalość tego dżemu, bo cukier to przede wszystkim konserwant.  Big Smile Na Forum skopiuję kilka porad jak gotowac dżem z pektyną. Myślę, że sie przydadzą. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 27, 2015 at 09:29

    tak- konsystencja bardzo gęstego budyniu do galaretkowatej.  tylko należy pamiętać że pektyna jest do niskosłodzonych przepisów - jeśli chcemy dodać dużo cukru to należy zmienić ją na agar -cukier osłabia działanie wiążące pektyny - dżem będzie lejący

    lub jeśli chcemy żeby się lał to zamiast pektyny dodajemy pół jabłka (albo zmiejszamy jej ilość) 

Are you sure to delete this comment ?