3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Truskawkowy eko dżem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

dietetyczny dżem

  • 50 g cukru, lub do smaku, można pominąć
  • 8 g pektyny, cytrusowo jablkowej
  • 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 6
    35min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. -  do Blokada naczynia miksującego wrzucamy truskawki, miksujemy na ulubioną konststencję - dla całkowicie gładkiej masy 7s na 7

  2.  

    -  kopystką zganiamy wszystko z brzegów naczynia, dodajemy pektynę i cukier do smaku, ustawiamy czas 13 minut, temperaturę 100, obroty 2 (jeśli chcemy zachować całe kawałki owoców i nie zmieliliśmy ich wcześniej to włączamy Obroty wsteczne

  3.  

    -  gorące truskawki przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 

*gdyby truskawki bardzo kipiały możemy zmiejszyć temperaturę na 98

*słoiczki typu twist off odwracamy do góry dnem

*słoiczki typu weck muszą być całkowicie suche, odstawiamy na 24h nie trzeba dodatkowo pasteryzować

*przy 1 kg truskawek wydłużamy czas do ok 18 minut 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Proporcje supcio. ...

    Zgłoszony przez Zuzols na lipca 16, 2023 at 22:19.

    Proporcje supcio.
    Tylko temperatura za wysoka. Nie mogłam doczyścić tm. Następną porcję robiłam 25min/95°C/2 i nic się nie przypaliło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeli robi bez cukru z pektyn to musze wekowa czy...

    Zgłoszony przez MadziaZet na czerwca 12, 2017 at 19:18.

    Jeśli robię bez cukru z pektyną, to musze wekować, czy wystarczy odłożyć do góry dnem pod kocem?

    ,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy słoiki z dżemem należy

    Zgłoszony przez b_lank na czerwca 17, 2016 at 21:47.

    Czy słoiki z dżemem należy przechowywać w chłodnym miejscu? Nie mam piwnicy. W dodatku chciałabym zrobić dżemik bez cukru, który, jak wiadomo, konserwuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko robione wg przepisu

    Zgłoszony przez muf1 na czerwca 17, 2016 at 18:40.

    Wszystko robione wg przepisu Nie wiem dlaczego przypala się spód naczynia Poza tym ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER DŻEMIK POLECAM.

    Zgłoszony przez ruda 2004 na czerwca 3, 2016 at 18:31.

    SUPER DŻEMIK POLECAM.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w sezonie zrobiłam jeszcze z

    Zgłoszony przez Lee Lou na grudnia 13, 2015 at 16:23.

    w sezonie zrobiłam jeszcze z 50 słoików, resztę już w typie twist. dziś otwarłam jeden z ostatnich - wszystko super - konsystencja, smak, zapach jak w maju/czerwcu! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast pektyny dałam agar i

    Zgłoszony przez Ataeblig na sierpnia 30, 2015 at 23:51.

    zamiast pektyny dałam agar i wyszło znakomicie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję za podsunięcie

    Zgłoszony przez Lee Lou na czerwca 28, 2015 at 07:56.

    dziękuję za podsunięcie pomysłu tmrc_emoticons.) 

    zostawiłam dwa słoiczki - jeden dodatkowo zawekowany do otwarcia na później i zobaczę - będę edytować gdyby coś....póki co wszystko jest dobrze tmrc_emoticons.) ale najstarsze mają miesiąc zaledwie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny pomysł z pektyną,

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 27, 2015 at 19:35.

    Świetny pomysł z pektyną, szczególnie dla osób unikających cukru. Nie wiem tylko jaka będzie trwalość tego dżemu, bo cukier to przede wszystkim konserwant.  Big Smile Na Forum skopiuję kilka porad jak gotowac dżem z pektyną. Myślę, że sie przydadzą. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak- konsystencja bardzo

    Zgłoszony przez Lee Lou na czerwca 27, 2015 at 09:29.

    tak- konsystencja bardzo gęstego budyniu do galaretkowatej.  tylko należy pamiętać że pektyna jest do niskosłodzonych przepisów - jeśli chcemy dodać dużo cukru to należy zmienić ją na agar -cukier osłabia działanie wiążące pektyny - dżem będzie lejący

    lub jeśli chcemy żeby się lał to zamiast pektyny dodajemy pół jabłka (albo zmiejszamy jej ilość) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzem wychodzi gęsty?

    Zgłoszony przez maaadiii na czerwca 25, 2015 at 14:00.

    dzem wychodzi gęsty?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze