3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PASZTECIKI Z ŁOSOSIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

0 g

Nadzienie:

  • 500 g surowego łososia
  • 1 limonka
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczki soli, natka pietruszki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g masła lub margaryny
  • 40 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru
  • 2 jajka cale
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6
    40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Paszteciki z łososiem
  1. Łosoś:

    DoBlokada naczynia miksującego wlać wodę, wsypać sól, wycisnąć sok z limonki i wymieszać na dowolnych obrotach. Przelać do innego naczynia, włożyć łososia i marynować ok 10 godzin. Po tym czasie łososia pokroić na paski o szerokości ok. 1,5cm, posypać pieprzem.

  2. Do Blokada naczynia miksującegowsypać mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, drożdże, cukier, jajka i sól. Ustawić czas 2-3min/ funkcję Ciasto

  3. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować w formie prostokąta o dł 30cm i szerokości 15cm. Na cieście ułożyć wzdłóż podwójnie paski łososia, posypać natką pietruszki i zawinąć ciasto tak żeby się skleiło, następnie pokroić po skośie na części o szerokości 2cm. Uzyskane częśći ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

  4. Przygotowane paszteciki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 180s. upieczone powinny mieć złoty kolor.

  5. Paszteciki można jeść na gorąco i na zimno. Stanowią one wspaniały dodatek do barszczu czerwonego i super smakują jako ciepła lub zimna przekąska z sosem czosnkowym lub koperkowym. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Paszteciki wyszły bardzo dobre, ciasto lekko...

    Zgłoszony przez Kate1000 na grudnia 26, 2023 at 15:35.

    Paszteciki wyszły bardzo dobre, ciasto lekko kruche. Użyłam 1kg łososia, od razu pokroiłam go w paski Ok 2cm bez skóry i tak marynowałam 6h- mniejsze kawałki szybciej się marynuja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi konkretna porcja

    Zgłoszony przez Ilondar na grudnia 27, 2015 at 14:59.

    Wychodzi konkretna porcja jednakże trochę suche. Czegoś im brakuje 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze