thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
18min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 07/22/14
zmieniono dnia: 09/2/14

Składniki

  • 1 łyżeczek agaru, do zagęszczenia
  • 250 g cukru, zdrowiej trzcinowy
  • 1000 g śliwki, każdy gatunek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dżemik ze śliwek
  1. śliwki oddzielić od pestek, wrzucić do naczynia miksującego z cukrem  1min/ obr. 10

    nastawić  18min Waroma /obr 2 

    nałożyć koszyczek , bo bedzie pryskać 

    4 słoiki 300ml z pasteryzować , pokrywki przetrzeć spirytusem. wlać gorace , zakręcić i odwrócić do góry dnem, aż  ostygnie . 

Porady

podczas miksowania urzyj miarki, podczas waromy koszyczka.

co do słoików Polecam chińskie słoiki próżniowe , po dezynfekcji i sparzeniu szklanej pokrywki wrzadkiem ( wazne , bo plastikowa  pozagniatana uszczelka prostuje sie i podczas równomiernego wciskania do słoika perfekt uszczelnia. Kisze w nich ogórki, kapusę, grzybki marynowane i dżemy . Chińskie, a świetne, ale trzeba dobrze odkazić i przetrzymywać w piwnicy - w chłodzie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

dżemik ze śliwek

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 2, 2014 at 20:00

    agar dodaje na końcu, pomału wsypujac na zwiekszonych obrotach (,4<7 obr. kilka sekund,) aby sie nie z brylowały .  nie wolno rozrabiac z mała iloscia, bo sie natychmiast skawali. 

    agar gęstnieje  też na goraco , nie po ostygnieciu, dlatego nie wolno za duzo wsypać, bo sie zrobi  beton i wtedy jedyny ratunek , to dodatkowe owoce. 

    Lamka

  • września 2, 2014 at 19:25

    Przepraszam, a agar do zagęszczenia, w którym momencie dodajemy? I czy go rozcieńczasz w wodzie, tak jak to zwykle się robi z żelatyną?

  • sierpnia 9, 2014 at 20:21

    kupuje na allegro,  sa pognecione ranty  , jak to w chinszczyźnie, ale pokrywkę zalać trzeba wrządkiem i się prostują i przed zamknięciem schłodzić plastik.  

    Lamka

  • lipca 24, 2014 at 16:26

    przepraszam, a gdzie moge kupic te chinskie sloiki, z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam...

Are you sure to delete this comment ?