3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z pomidorów


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Dżem

  • 2 łyżeczki cytryny, sok
  • 1 szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki wanilii, mielonej
  • 350 g cukru, ilość uzależniona od słodkosci pomidorów
  • 1000 g pomidorów (np. Lima), połówki
  • 2 słoiki 240 ml
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie dżemu.
  1. 1. Umieść połówki pomidorów w TM i gotuj 15 min.\obr.1\Varoma. Zamiast miarki postaw koszyczek.

    2. Zamień koszyczek na miarkę. 15s.\obr. 8.

    3. Dodaj cukier, sól, cytryne, wanilię.

    4. Gotuj 30min.\obr.1\Varoma. Zamiast miarki umieść koszyczek.

    5. Zdejmij koszyczek i odczekaj aż temp. spadnie do 70-80 °C.

    6. Gotuj 10-15 min. \obr.1/Varoma/koszyczek. Jeżeli konsystencja jest za rzadka. Gotowanie należy po chwili powtórzyć.

  2. Pasteryzacja

    7. Gorący dżem przelej do słoika/słoików i podstaw do góry nogami na co najmniej 10 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z 1 kg uzyskujemy ok. 0,5 l dżemu.

Najlepsze pomidory na przetwory są pod koniec sierpnia.

W dżemie będą widoczne pestki. Jeżeli to komuś przeszkadza może zmiksować pomidory 1 min./ obr.10 lub usunąć gniazda nasienne.

Dżem z pomidorów nie wymaga dodawania pektyny ani substancji żelujacych. Aby uzyskać gęstą konsystencję pomidory trzeba dłużej odparować (Varoma, obr.1).

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Kocham pomidory, ciekawe czy

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:24.

    Kocham pomidory, ciekawe czy mi zasmakuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam bez usuwania gniazd

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 14, 2015 at 20:43.

    zrobilam bez usuwania gniazd nasiennych i byl gesty. Dodalam 3 lyzeczki cytryny i 250 g cukru. Jednak byl malo kwasny . Probowalam goracy i jednak ten smak jakos nie do konca mi lezy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanie jest ile witamin i

    Zgłoszony przez edyta1973 na września 14, 2015 at 19:48.

    Pytanie jest ile witamin i mikroelementow zostanie przy gotowaniu w tak wysokiiej temp tak dlugo tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • spróbuję:)

    Zgłoszony przez Ewawis na września 12, 2015 at 23:50.

    spróbujętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze