3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z borówki czerwonej/żurawiny


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 1000 g borówek umytych bez ogonków
  • 350 g cukru
  • konfitur - fix firmy "diamant"
  • opcjonalnie: jabłko lub gruszka
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wrzucamy do naczynia miksującego 500 g borówek i miksujemy 25s/obr.5, należy sprawdzić konsystencję jeśli nie zmiksowały się, przedłużyć miksowanie jeszcze o 5-10 sek.( powinny mieć konsystencję papki).

    Przełożyć je do innego naczynia.

    Jeśli dżem ma być z dodatkiem jabłka czy gruszki drugą porcję borówki miskujemy z jabłkiem lub gruszką (tak samo jak poprzednio).

    Połączyć dwie części razem.

    Dodać cukier i konfitur-fix.

    Gotować 10-12 min/100stopni/obr.3.

    Przełożyć do wygotowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

    Wychodzi pyszny, gęsty dżem o lekko gorzkawym smaku, super do rogalików.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz