3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem wiśniowy z nutą kardamonu i cynamonu


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

przyprawy:

  • 1 ziarenko kardamonu, zmielonego wcześniej w TM lub utłuczonego w moździerzu
  • 1 łyżeczka cynamonu

do przygotowania dżemu:

  • 1100 g wiśni, wydrylowanych, wraz z sokiem uzyskanym z drylowania
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna, (z 1/2 cytryny potrzebujemy otartą skórkę, a sok z całej cytryny)
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1 (40g)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    przygotowanie dżemu wiśniowego
  1. 1. Do naczynia miksującego dodajemy wiśnie wraz z sokiem uzyskanym przy drylowaniu oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia 8min/100st.C/obr.1 bez miarki.

     

  2.  

    2. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z 1/2 cytryny. Gotujemy 20min/100st.C/obr.2.

     

    UWAGA: dżem kipi. Należy pilnować cały czas, i ew. zmniejszać temperaturę, na 95-98. Po opadnięciu, zwiększamy ponownie.

     

     

  3. 3. Dodajemy opakowanie żelfix 2:1 i jeszcze gotujemy 5min/100st. C/obr.2.

    Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml i odwracamy na 5-10 min. do góry dnem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Radzę sprawdzać czy wiśnie są dobrze wydrylowane. Mi się trafiła pestka i musiałam w trakcie gotowania przelewać i "szukać" łobuza tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona....

    Zgłoszony przez przyjaciółka Eli na czerwca 22, 2018 at 14:31.

    Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona. Co prawda nie miałam kardamonu i lekko zagapiłam się z jednym szczegółem, ale i tak jest ok. Oczywiście dodam go sobie do ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że mogłam

    Zgłoszony przez Misha na sierpnia 18, 2015 at 02:13.

    Cieszę się, że mogłam zainspirować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy przepis, a dżem

    Zgłoszony przez Iwonatuchom na sierpnia 11, 2015 at 09:31.

    Bardzo łatwy przepis, a dżem wyśmienity. Gorąco polecam!!!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Deficyt agaru był, ale już

    Zgłoszony przez Misha na lipca 21, 2015 at 00:47.

    Deficyt agaru był, ale już zakupiłam, nie tylko agar. Nie planowałam tego dżemu, ale wiśnie dojrzały, trzeba było zerwać i coś dobrego zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis ja zamiast

    Zgłoszony przez Ataeblig na lipca 20, 2015 at 12:00.

    super przepis tmrc_emoticons.) ja zamiast żelfixu daję agar agar, żeby było bardziej eko i bez chemii tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze