Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
przyprawy:
- 1 ziarenko kardamonu, zmielonego wcześniej w TM lub utłuczonego w moździerzu
- 1 łyżeczka cynamonu
do przygotowania dżemu:
- 1100 g wiśni, wydrylowanych, wraz z sokiem uzyskanym z drylowania
- 500 g cukru
- 1 cytryna, (z 1/2 cytryny potrzebujemy otartą skórkę, a sok z całej cytryny)
- 1 opakowanie żelfixu 2:1 (40g)
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego dodajemy wiśnie wraz z sokiem uzyskanym przy drylowaniu oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia 8min/100st.C/obr.1 bez miarki.
2. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z 1/2 cytryny. Gotujemy 20min/100st.C/obr.2.
UWAGA: dżem kipi. Należy pilnować cały czas, i ew. zmniejszać temperaturę, na 95-98. Po opadnięciu, zwiększamy ponownie.
3. Dodajemy opakowanie żelfix 2:1 i jeszcze gotujemy 5min/100st. C/obr.2.
Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml i odwracamy na 5-10 min. do góry dnem.
przygotowanie dżemu wiśniowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Radzę sprawdzać czy wiśnie są dobrze wydrylowane. Mi się trafiła pestka i musiałam w trakcie gotowania przelewać i "szukać" łobuza
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSkorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona....
Skorzystałam z tego przepisu i jestem zadowolona. Co prawda nie miałam kardamonu i lekko zagapiłam się z jednym szczegółem, ale i tak jest ok. Oczywiście dodam go sobie do ulubionych.
Cieszę się, że mogłam
Cieszę się, że mogłam zainspirować
Bardzo łatwy przepis, a dżem
Bardzo łatwy przepis, a dżem wyśmienity. Gorąco polecam!!!
Deficyt agaru był, ale już
Deficyt agaru był, ale już zakupiłam, nie tylko agar. Nie planowałam tego dżemu, ale wiśnie dojrzały, trzeba było zerwać i coś dobrego zrobić
super przepis ja zamiast
super przepis
ja zamiast żelfixu daję agar agar, żeby było bardziej eko i bez chemii 