3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chaczapuri a’la imeruli


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 460 g mąki pszennej
  • 260 g wody, letniej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczki suchych drożdży

Farsz

  • 250 g twarogu, najlepiej tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera mozzarella, startego, lub zetrzeć wg. przepisu na rozdrabnianie sera
  • 120 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • masło, do smarowania placków, najlepiej w 1 kawałku
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 250 g twarogu w kawałkach, 150 g startego sera mozzarella i 120 g sera feta w kawałkach. Rozdrobnić: czas 7 sek./obr. 4 wsteczne Brak obrotów wstecznych
    Przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 260 g wody, dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży i 2 łyżeczki cukru. Podgrzać: czas 2 minuty/temp. 37 stopni/obr. 1.
  3. Dodać 460 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 30 g oleju. Wyrobić ciasto: czas 3 minuty/ poz. Ciasto Ciasto
  4. Pozostawić w naczyniu na 45 minut. Potem ponownie wyrobić: czas 1 minuta/poz. Ciasto Ciasto
  5. Wyłożyć ciasto na obficie oprószony mąką blat. Ciasto jest miękkie. Podzielić na 2 części i uformować dwie kule. Każdą kulę rozciągnąć palcami na blacie na koło o średnicy około 26 cm.
  6. Na każdym placku wyłożyć po połowie farszu, rozkładając go, pozostawiając około 3 cm brzegu ciasta. Docisnąć. Oprószonymi mąką rękoma zebrać brzegi ciasta w tzw. sakiewkę, skleić na czubku i spłaszczyć. Od środka placka w kierunku brzegów rozciągać go, podsypując mąką i przewracając, by powstał placek o średnicy około 26 cm. Odstawić na około 15 minut do podrośnięcia.
  7. Rozgrzać patelnię (26-28 cm) i przesmarować masłem. Położyć placek i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć kilka minut, przerzucić łopatką na drugą stronę, posmarować wierzch ciasta masłem (dość obficie) i znów przykryć. Ponownie smażyć kilka minut i znów przerzucić na drugą stronę i znów posmarować masłem. Po kilku minutach zdjąć placek z patelni na np. deskę tak, by smażona strona była u góry i jeszcze raz podmarować masłem. Te same czynności wykonać dla drugiego placka.Blokada naczynia miksującego
  8. Pokroić na 4 lub 6 kawałków. Spożywać na ciepło lub zimno
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy