3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tureckie ciasto herbaciane


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Herbata

  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki listków czarnej herbaty, np. Assam, Ceylon

Ciasto

  • 200 g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 250 g oleju
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżki proszku do pieczenia
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Herbata
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać 300g wody, gotować 4min/90C/ obr.1 Dodać herbatę, zaparzyć 3 min/90C/obr. 1.

    2. Przez sitko o drobnych oczkach lub ściereczkę przecedzić herbatę do innego nacyznia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

     

  2. Ciasto
  3. 3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.

    4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić 5s/obr. 8

    5. Dodać zimną herbatę oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia 15s/ obr. 5

    6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/ obr.4

    7. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia peic w piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.

    8. Ciepłe ciasto pokroić na ok. 25 porcji. Podawać po ostygnięciu.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pyszny deser do kawy lub herbaty tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Degustacja przebiegła

    Zgłoszony przez kjp na lutego 6, 2016 at 19:58.

    Degustacja przebiegła pomyślnie tmrc_emoticons.p . Ciekawy pomysł z tą herbatą. Następnym razem tylko trochę mniej zmielę orzechy, żeby bardziej je było czuć. No i czas pieczenia - po 20 minutach było surowe, piekłam 40 minut. Wyrosło fajnie, więc można je też przełożyć jakąś masą albo dżemikiem. Dzięki za przepis. tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Chyba dzisiaj

    Zgłoszony przez kjp na lutego 6, 2016 at 12:00.

     Chyba dzisiaj przetestuję...  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze