3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Timbale cytrynowe z polewą malinową


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Timbale cytrynowe z polewą malinową

  • 250 g mleka, chudego (0,5%)
  • 40 g cukru
  • 100 g soku z cytryny
  • 10 g skórki otartej z cytryny
  • 4 plastry limonki
  • Polewa malinowa
  • 300 g malin, świeżych lub mrożonych (wcześniej rozmrozić)
  • 10 g cukru
  • 100 g wody
  • 30 g żelatyny
  • 150 g twarogu, chudego
  • Timbale
  • 2 białka
  • 6
    15min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Timbale: Założyć motylek.
    2. Do naczynia miksującego włożyć białka, ubić na sztywną pianę, 1½ min/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    3. Zdjąć motylek.
    4. W innym naczyniu dokładnie rozpuścić żelatynę w 100 g ciepłej wody.
    5. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mleko, cukier, rozpuszczoną żelatynę, sok i skórkę z cytryny, wymieszać 20 s/obr. 4.
    6. Dodać pianę z białek, wymieszać 10 s/obr. 3.
    7. Powstałą masę umieścić w wypłukanych zimną wodą filiżankach, pozostawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny. Polewa malinowa:
    8. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, podgrzać 30 s/obr. 7.
    9. Filiżanki z zastygniętą masą zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, zawartość przełożyć na talerz i ozdobić plasterkami limonki.
    10. Timbale polać polewą malinową, można też polać talerz, a następnie umieścić na nim timbale.
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne... ja akurat

    Zgłoszony przez eqeens na czerwca 19, 2013 at 14:31.

    Rewelacyjne... ja akurat dzisiaj zrobiłam z polewa truskwkową, ale jak bedą świeże maliny, to na pewno też sprobuję tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze