3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sorbet bazyliowo - cytrynowy


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 60 gramów mleka płynnego
  • 200 gramów zamrożonego pełnotłustego mleka w kostkach, ( może być dowolne mleko, śmietanka lub jogurt)
  • 150 gramów zamrożonych plasterków cytryny
  • 50 gramów llistków i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
  • 120 gramów cukru
  • 1 białko z jajka
5

Przygotowanie

    zamrażanie cytryn
  1. Cytryny przygotować wcześniej do zamrożenia. Dokładnie obrane cytryny, należy pokroić na ok 0,5 cm plasterki i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane cytryny  zamrażamy  - rozłożone pojedynczo na deseczce aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.

  2. sorbet
  3. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9. Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia. Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu. Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką. Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach  jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej. Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wiecej o sorbecie i jego przygotowaniu na moim blogu

//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/sorbet-bazyliowo-cytrynowy.html

lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak z mlekiem to jest raczej

    Zgłoszony przez bietka na maja 5, 2013 at 11:12.

    Tak z mlekiem to jest raczej tzw. "sherbet" ale nie spotkałam się z takim nazewnictwem w naszym języku. Spokojnie przepis mozna modyfikować, może być zrobiony ze zwykłymi kostkami lodu i wtedy będzie prawdziwym sorbetem.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne połączenie cytryny i

    Zgłoszony przez AniaJ. na maja 5, 2013 at 06:56.

    Świetne połączenie cytryny i bazylii. Napewno wyprobuje chociaż dla mnie sorbert powinien być bez nabialu. Może coś zmodyfikuje. Pozdrawiam.

    'Jestes tym co jesz'

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O jaki ciekawy zestaw.

    Zgłoszony przez magi1 na maja 4, 2013 at 23:25.

    O jaki ciekawy zestaw. Uwielbiam bazylie. Dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak jest wyczuwalny ale nie

    Zgłoszony przez bietka na maja 4, 2013 at 23:18.

    Smak jest wyczuwalny ale nie dominuje. Można użyć mniej bazyli. Ja robiłam sorbet na mleku, na pewno jesli bedzie zrobiony na kostkach lodu to bazylia będzie intensywniejsza w smaku. dla mnie po prostu jest to lekko ziołowy smak.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ta bazylia jest

    Zgłoszony przez gabi49 na maja 4, 2013 at 23:10.

    Czy ta bazylia jest wyczuwalna czy tylko dla koloru?  Jakoś nie umiem sobie tego smaku wyobrazić, a za bazylią nie przepadam.  tmrc_emoticons.;) Big Smile Fajnie wygląda w pucharku. Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DHmm cytryna i bazylia

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 4, 2013 at 04:36.

    tmrc_emoticons.DHmm cytryna i bazylia ciekawy zestaw tmrc_emoticons.;) .Dołożone do wypróbowania .Podzielę się wrażeniami tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze