Składniki
5 porcja/porcje/porcji
- 60 gramów mleka płynnego
- 200 gramów zamrożonego pełnotłustego mleka w kostkach, ( może być dowolne mleko, śmietanka lub jogurt)
- 150 gramów zamrożonych plasterków cytryny
- 50 gramów llistków i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
- 120 gramów cukru
- 1 białko z jajka
Przygotowanie
Cytryny przygotować wcześniej do zamrożenia. Dokładnie obrane cytryny, należy pokroić na ok 0,5 cm plasterki i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane cytryny zamrażamy - rozłożone pojedynczo na deseczce aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.
Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9. Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia. Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu. Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką. Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej. Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.
zamrażanie cytryn
sorbet
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wiecej o sorbecie i jego przygotowaniu na moim blogu
//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/sorbet-bazyliowo-cytrynowy.html
lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTak z mlekiem to jest raczej
Tak z mlekiem to jest raczej tzw. "sherbet" ale nie spotkałam się z takim nazewnictwem w naszym języku. Spokojnie przepis mozna modyfikować, może być zrobiony ze zwykłymi kostkami lodu i wtedy będzie prawdziwym sorbetem.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Świetne połączenie cytryny i
Świetne połączenie cytryny i bazylii. Napewno wyprobuje chociaż dla mnie sorbert powinien być bez nabialu. Może coś zmodyfikuje. Pozdrawiam.
'Jestes tym co jesz'
O jaki ciekawy zestaw.
O jaki ciekawy zestaw. Uwielbiam bazylie. Dodaje do wyprobowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Smak jest wyczuwalny ale nie
Smak jest wyczuwalny ale nie dominuje. Można użyć mniej bazyli. Ja robiłam sorbet na mleku, na pewno jesli bedzie zrobiony na kostkach lodu to bazylia będzie intensywniejsza w smaku. dla mnie po prostu jest to lekko ziołowy smak.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Czy ta bazylia jest
Czy ta bazylia jest wyczuwalna czy tylko dla koloru? Jakoś nie umiem sobie tego smaku wyobrazić, a za bazylią nie przepadam.
Fajnie wygląda w pucharku. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
:DHmm cytryna i bazylia
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.