3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śmietanowiec


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Śmietanowiec

  • 3 torebki Galaretek - różne kolory
  • 3 porcje Wody - 300g
  • 50 gramy Cukru pudru/waniliowego
  • 120 gramów mleka
  • 1000 gramów Śmietany co najmniej 30%, dobrze schłodzonej
  • 3 łyżki żelatyny, Gelwe
  • 1 porcji masła, do wysmarowania formy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1) Do naczynia miksującego wlać jedną porcję wody, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Powoli dodawać galaretkę, w czasie pracy urządzenia się rozpuści 2 min/90°C/obr.3. Galaretkę przelać do miski i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.

    - Po ostygnięciu każdą galaretkę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać.

    2) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić.

    3) Umyć, wytrzeć do sucha, ostudzić a następnie wsadzić Closed lid do lodówki na 5 minut, po tej operacji założyć motylek i wymieszać zimną śmietanę z cukrem 1 min./obr.4.

    - Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4

    4) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z 3/4 litości galaretkami i przełożyć do przygotowanej posmarowanej masłem formy do tortów na zimno. Resztę kostek wtopić na górze masy. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przed zmiksowaniem śmietany warto włożyć Closed lid do lodówki celem schłodzenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz