thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Warstwa owocowa

  • 400 g owoców, maliny, truskawki, brzoskwinie itp.
  • 1-2 opakowania galaretki, smak dobieram w zależności od rodzaju owoców

Masa Serowa

  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 40 g cukru
  • 500 g białego twarogu, tłusty lub półtłusty
  • 400 g śmietana kremówka

Spód

  • 240 g sucharów
  • 400 g nutelli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. 1. Suchary rozkruszyć na kwałki. Wrzucić do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10 s/obr 4. Przełożyć do miski. Nutellę podgrzać w mikrofali ok 30-40 s i połączyć z sucharami. Rozprowadzić na spodzie blaszki. Wstawić do lodówki.

  2. 2.Masa Serowa:

    Wsypać cukier do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Rozdrobnić 8 s/ obr 8. Założyć motylek. Wlać śmietanę. Ubić na pianę ok 30 s/ obr 3-4. W tym czasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody (wymieszać). Odstawić na 5 min żeby napęczniała. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić twaróg. Utrzeć na głatką masę 20s / obr 7. Żelatynę podgrzać w mikrofali 20s lub podgrzać w wodnej kompieli w naczyńku w którym była rozpuszczona, aż się zrobi płynna. Szybko dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  masy serowej. Wymieszać Mieszanie"Mieszanie"  10 s/ obr 4.

    Masę wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharową. Wstawić do lodówki żeby tężała. 

  3. Warstaw owocowa:

    Podczas gdy tężeje masa serowa rozpuszczamy galaretkę( galaretki gdy ma się wyższą blaszkę) w 3/4 porcji wody z przepisu na opakowaniu. Odstawić, żeby trochę przestygłą. 

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy owoce jeżeli są mrożone rozdrabniamy 15 s / obr 8. Ja dodaję do mrożonych owoców ciepłą galaretkę i odrazu mieszam Mieszanie"Mieszanie" 10 s / obr 4 - 5. Jeżeli użyjemy świerzych owoców lub z puszki to można użyć niższych obrotów 10 s/ obr 6 i także dodać galaretkę i Mieszanie"Mieszanie"  10 s / obr 4 - 5.

    Masę wylewamy na warstwę serową i wstawiamy na ok 1- 2 godz. do lodówki. 

Porady

Proponuję użyć okrągłą blaszkę średnica 28 cm. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z nutellą

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 23, 2021 at 09:03
    5.0

    Doskonały!
    U mnie bardzo często gości na stole. Polecam !

  • marca 4, 2019 at 07:45

    Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge użyć płatków owsianych zmielonych? Będzie zdrowiej ale czy uda się konsystencja?

  • listopada 9, 2016 at 18:29

    bardzo dobry

  • października 29, 2016 at 07:13

    NajlepszySmile

  • lipca 9, 2016 at 13:06

    Sernik wygląda ładnie tylko szkoda, że przepis zawiera wiele niedomówień i błędów. Robiąc go po raz pierwszy można nieźle się zdenerwować. Sucharki warto rozdrobnić bardziej, żeby przy jedzeniu nie skakały po talerzu. Twaróg raczej sernikowy, a nie zwykły[[wysiwyg_imageupload:2677:]]. Pomysł na dodanie olejku do sera jest dobry- bez niego sernik nie ma smaku. Zamiast olejku można dodać też cukier wanilinowy. Owoce, których użyłam to jagody w połączeniu z galaretką porzeczkową- połączenie całkiem niezłe.

  • czerwca 6, 2016 at 14:44

    Super tmrc_emoticons.)

  • maja 7, 2016 at 15:00

    Rewelacyjne doznania smakowe. Wszystkim bardzo smakuje. Jedynie do masy serowej daję odrobinę olejku śmietankowego lub waniliowego tmrc_emoticons.)