3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Przepis na ptasie mleczko dla opornych


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Przepis na ptasie mleczko dla opornych

  • 200 gramów cukru, 1 szklanka
  • 4 łyżki soku z cytryn
  • 1 butelki aromatu śmietankowego, 9 ml
  • 8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 opakowania krakersów solonych, około 100 g
  • 2 opakowania polewy czekoladowej
  • 1 papier do pieczenia, Potrzebna ilość do wyściełania blaszki
  • 1 forma, wymiary 25 cm- 30 cm
  • 8 kulek jajek, Ma być sztuk ale strona sztuk nie ma ich na liście jednostek
5

Przygotowanie

    Przepis na ptasie mleczko
  1. W pierwszej kolejności oddzielamy białko od żółtek. Następnie rozpuszczamy w 200 ml gorącej przegotowanej wody 8 łyżeczek żelatyny.
    Z białek, które uzyskaliśmy z jajek ubijamy gęstą pianę, dodając przed ubijaniem szczyptę soli.
    Gdy już piana zostanie ubita na sztywno dodajemy do niej 200 g cukru (1 szklanka), sok z cytryny, aromat śmietankowy i wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy.
  2. Brytfankę o wyściełamy papierem do pieczenia a następnie na dnie układamy warstwę krakersów.
    Następnie na tę warstwę krakersów nakładamy wcześniej ubitą pianę z jajek z dodatkami. Równo ją rozprowadzamy.
    A następnie wcześniej przygotowaną polewą (przepis na polewę znajdziecie na moim kanale lub można zakupić taką w torebce w sklepie). Tworzymy trzecią warstwę ptasiego mleczka.
  3. Całość odstawiamy do chłodnego miejsca na około 4 godziny. A najlepiej odstawić ptasie mleczko do lodówki i dopiero na drugi dzień konsumpcję rozpoczynać.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Koniecznie obejrzyj zamieszczony filmik kulinarny

12

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz