3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Porzeczkowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Kakaowe blaty

  • 170 g olej rzepakowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek kakao (płaskich)
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 zklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z serka kremowego:

  • 200 gramów masła
  • 500 gramów serka kremowego*
  • 5 łyżek cukru pudru

Do przełożenia

  • 1,5 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, (1 słoik około 450 g)

Krem śmietankowy:

  • 500 gramy śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru ·
  • 4 łyżki serka mascarpone, (w oryginalnym przepisie zamiast tego składnika 2 śmietan-fixy)

Dodatkowo: · 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Nasączenie

  • 125ml porcji · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) ·
  • 1/4 szklanki wody
  • 6
    3h 36min
    Czas całkowity 2h 51min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotowanie blatów kakaowych
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Zagotować (około 4 minuty, 98 stopni, obroty 1,5, (do rozpuszczenia się cukru) i całkowicie wystudzić.

    Po wystudzeniu:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

    Białka umieścić w suchym naczyniu miksującym. Załóż motylek. Ubić na sztywną pianę (około 1-2 minut, obroty 4), pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać kopystką lub na Mieszaniewolnych obrotach do połączenia.

    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

    Krem z serka kremowego:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Czas 2 minuty obroty 4



    Krem śmietankowy:

    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

    Śmietanę i mascarpone umieścić w naczyniu miksującym i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.30-45sek/obroty 3

    Nasączenie:

    · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

    · 1/4 szklanki wody połączyć ze sobąl, wmieszać.

    Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.


    Wykonanie

    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.

    Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.

    Przechowywać w lodówce.

    * Najlepiej użyć naturalnego serka kremowego np. kanapkowego. Można również użyć zmielonego twarogu do serników, jednak masa może wyjść dość ścisła. Użyłam serka kremowego philadelphia dodając do masy odrobinę więcej cukru.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję bardzo, pozdrawiam

    Zgłoszony przez Anaterka na stycznia 31, 2024 at 15:04.

    Dziękuję bardzo, pozdrawiamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anaterka:Witam!Mieszanka bezglutenowa grano w Dino...

    Zgłoszony przez martika861 na stycznia 26, 2024 at 11:56.

    Anaterka:Witam!Mieszanka bezglutenowa grano w Dino na pewno będzie. Pozdrawiam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • martika861:Witam, mogę zapytać z jakiej mąki...

    Zgłoszony przez Anaterka na stycznia 26, 2024 at 11:11.

    martika861:Witam, mogę zapytać z jakiej mąki bezglutenowej jest taki dobry?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, mogę zapytać z jakiej mąki bezglutenowej...

    Zgłoszony przez Anaterka na stycznia 26, 2024 at 11:10.

    Witam, mogę zapytać z jakiej mąki bezglutenowej jest taki dobry?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bezglutenowy też dobry wychodzi

    Zgłoszony przez martika861 na września 11, 2022 at 18:06.

    Bezglutenowy też dobry wychodzi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze