3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Porzeczkowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Kakaowe blaty

  • 170 g olej rzepakowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek kakao (płaskich)
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 zklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z serka kremowego:

  • 200 gramów masła
  • 500 gramów serka kremowego*
  • 5 łyżek cukru pudru

Do przełożenia

  • 1,5 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, (1 słoik około 450 g)

Krem śmietankowy:

  • 500 gramy śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru ·
  • 4 łyżki serka mascarpone, (w oryginalnym przepisie zamiast tego składnika 2 śmietan-fixy)

Dodatkowo: · 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Nasączenie

  • 125ml porcji · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) ·
  • 1/4 szklanki wody
  • 6
    3h 36min
    Czas całkowity 2h 51min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Przygotowanie blatów kakaowych
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Zagotować (około 4 minuty, 98 stopni, obroty 1,5, (do rozpuszczenia się cukru) i całkowicie wystudzić.

    Po wystudzeniu:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

    Białka umieścić w suchym naczyniu miksującym. Załóż motylek. Ubić na sztywną pianę (około 1-2 minut, obroty 4), pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać kopystką lub na Gentle stir settingwolnych obrotach do połączenia.

    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

    Krem z serka kremowego:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Czas 2 minuty obroty 4



    Krem śmietankowy:

    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

    Śmietanę i mascarpone umieścić w naczyniu miksującym i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.30-45sek/obroty 3

    Nasączenie:

    · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

    · 1/4 szklanki wody połączyć ze sobąl, wmieszać.

    Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.


    Wykonanie

    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.

    Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.

    Przechowywać w lodówce.

    * Najlepiej użyć naturalnego serka kremowego np. kanapkowego. Można również użyć zmielonego twarogu do serników, jednak masa może wyjść dość ścisła. Użyłam serka kremowego philadelphia dodając do masy odrobinę więcej cukru.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy