3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Monte orzechowo-jaglane


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Monte orzechowo-jaglane

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2/3 łyżeczki soli, (do ugotowania kaszy)
  • 300 g wody, (do ugotowania kaszy)
  • 150 g orzechów laskowych bez skórek, (jeśli mamy ze skórką, to należy je obrać - patrz wskazówka). Ewentualnie dodatkowo 50g do dekoracji
  • 70 g cukru, (lub innego słodzika, np. miód, syrop itp.)
  • 350 g mleka, (roślinne, krowie albo kozie)
  • 50 g kakao, (jeśli chcemy kakaową część)
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Gotowanie kaszy
  1. Kaszę jaglaną rumienimy na suchej patelni aż poczujemy orzechowy aromat. Następnie kaszę przelewamy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do naczynia TM. Gotujemy 20 min z dodatkiem soli i wody, temp. 100C, obr Mieszanie . Ugotowaną kaszę przekładamy do innego naczynia do ostudzenia.
  2. Przygotowanie deseru
  3. Obrane orzechy umieszczamy w TM i rozdrabniamy 30 sekund obr. 10.
  4. Dodajemy mleko, cukier (lub inne słodzidło) i miksujemy ok. 20 sekund obr. 10.
  5. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i miksujemy ok 30 sekund obr 10 - do czasu, aż uzyskamy aksamitnie gładką konsystencję. Im gładszy krem tym smaczniejszy tmrc_emoticons.)
  6. Jasna częśc jest gotowa, przelewamy połowę porcji do przygotowanych pucharków/pojemniczków.
  7. Do drugiej części pozostałej w TM dodajemy kakao i mieszamy ok 10 sekund obr. 4
  8. Gotową kakaową część nakładamy do pucharków na środek białej części. Posypujemy orzechami, wg upodobania.
  9. Deser warto wstawić do lodówki na ok 3h - schłodzony jest jeszcze pyszniejszy tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli mamy orzechy ze skórką, należy się jej pozbyć przed przygotowaniem deseru. W tym celu nagrzeamy piekarnik do temp. 190C, prażymy orzechy na blasze przez 10-12 minut. Po uprażenniu odstawiamy orzechy do ostygnięcia a następnie ocierając je o siebie, pozbywamy się skórki (można na ściereczce kuchennej 'potrzepać' orzechami).
Skórka jest gorzka i popsuje smak deseru więc jest to bardzo ważne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz