3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makówki w mleku


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

masa makowa

  • 50 g daktyli
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g Migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 400 g suchego maku
  • 1000 g mleka

dodatkowo

  • 1 kieliszek amaretto
  • kilka orzechów do ozdoby
  • kokos do ozdoby
  • 0,5 weki, pokrojonej na kromki
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ułożenie
  1.  

    Dno i boki salaterki wyłożyć kromkami weki zmoczonymi w mleku. Wyłożyć część masy makowej, ułożyć warstwę weki, znów masa, weka i masa. Na wierzchu ułożyć dekorację z orzechów, posypać kokosem.

     

  2. Przygotowanie masy makowej
  3.  

    1. Do naczynia miksującego wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 25 min/100°C/obr.2

    2. Mak odsączyć na sitku, ponownie wsypać do Closed lid i ucierać 1min/orb.9.

    3. Dodać miód, masło, cukier waniliowy i gotować 3min/90°C/obr.4.

    4. Przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie i wymieszać kopystką i wystudzić.

    5. Do wystudzonej masy dodać kieliszek amaretto i wymieszać.

    6. Do Closed lid włożyć żółtka i cukier i ubijać 1min/obr.6, przełożyc do wystudzonego maku, wymieszać.

    7. Do czystego i suchego Closed lid założyć motylek, wlać białka i ubijać 3-4 min/obr.4, przełożyc do maku, wymieszać.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz