3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody, lody lody...


Wydrukuj:
4

Składniki

... z orzeszkami ziemnymi

  • 500 gramów mleka
  • 500 gramów śmietany słodkiej
  • 200 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 60 gramów orzeszków ziemnych
  • 20 gramów migdalòw obranych
  • cukier waniliowy

... z kiwi

  • 250 gramów mleka
  • 250 gramów śmietany słodkiej
  • 150 gramów cukru
  • 300 gramów kiwi
  • szczypta soli

... z nutella

  • 200 gramów nutelli
  • 200 gramów śmietany słodkiej
  • 350 gramów mleka
  • 100 gramów cukru
  • 4 zòltka
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

  1. Z orzeszkami: do Closed lid wlozyc orzeszki: 5sek / obr 9. Dodac mleko, smietane, cukier i sòl: 7min / 80° / obr 3. Wystudzic troche. Gdy bedzie letnie, dodac cukier waniliowy i skrobie: 5sek / obr 3. Wystudzic kompletnie, zamrozic. Przed spozyciem, pokroic na kwadraty: 20sek / obr 7, nastepnie: 10sek / obr 3, pomagajac sobie kopystka.

    Z kiwi: do Closed lid wlozyc mleko, smietane, cukier i sòl: 4min / 80° / obr 1. Przelozyc do innego naczynia, ostudzic. Kiwi obrac, pokroic na kawalki, zmiksowac: 10sek / obr 8. Dodac wystygly krem: 10sek / obr 4. Zamrozic. Przed spozyciem pokroic na kwadraty: 20sek / obr 7, nastepnie: 10sek / obr 4, przy pomocy kopystki.

    Z nutella: do Closed lid wlozyc wszystkie skladniki: 7min / 90° / obr 4. Wystudzic, zamrozic. Przed spozyciem pokroic na kwadraty: 15sek / obr 9, nastepnie: 30sek / obr 6,przy pomocy kopystki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Lody zamrazamy w pojemniczkach szerokich, zeby latwiej bylo kroic je w kwadraty.


Nalezy spozywac od razu, poniewaz rozpuszczaja sie dosc szybko ( nie zawieraja zageszczaczy !!! Sa calkowicie naturalne! )


Jesli nie chcemy zuzyc calej porcji ( wczesniej przygotowanej), dzielimy na pòl i zamrazamy osobno (najlepszy sposòb), ewentualnie, gdy wyjmiemy z zamrazalnika, szybko odkrajamy potrzebna porcje, a reszte wkladamy z powrotem do zamrazalnika.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • robiłam z orzeszkami - bardzo fajny

    Zgłoszony przez Jolka1 na sierpnia 21, 2017 at 10:29.

    robiłam z orzeszkami - bardzo fajny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swojskie lody, bez

    Zgłoszony przez mikulina na września 20, 2014 at 13:35.

    Swojskie lody, bez niepotrzebnych E... Party

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do ulubionych :) 

    Zgłoszony przez ilonaw na maja 4, 2013 at 22:50.

    dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hannna napisał: ;)Marzenko

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 4, 2013 at 21:52.

    Hannna

    tmrc_emoticons.;)Marzenko mówisz i masz kremówka to 30 lub36%, do zup i sosów są 12-18%  10% do do kawy ,chyba żadnej nie pominęłam.Buziaki tmrc_emoticons.;) Love Love Love

    Dzieki Haniu za wyjasnienie Big Smile Big Smile Love Love Love  Bedzie mi latwiej, bo calkiem nie jarzylam tych smietan tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Dzieki buziaczki Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ;)Marzenko mówisz i masz

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 4, 2013 at 16:56.

    tmrc_emoticons.;)Marzenko mówisz i masz kremówka to 30 lub36%, do zup i sosów są 12-18%  10% do do kawy ,chyba żadnej nie pominęłam.Buziaki tmrc_emoticons.;) Love Love Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A, to przepis letni ;)  No

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 25, 2013 at 15:04.

    A, to przepis letni Big Smile tmrc_emoticons.;)  No tak, niedlugo juz tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  I ja na dietce, choc troche tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Haniu, smietana nie wiem czy 30... To ma byc ta kremòwka, do ubijania, tyle, ze tu sie jej nie ubija . Kto mi wytlumaczy , dziewczyny, te smietany w Polsce, bo sie gubie :O :O :O  Jakie sa i ktòra do czego ??? Dzieki Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj... kusisz... a ja tu

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 25, 2013 at 09:18.

    Oj... kusisz... a ja tu zrzucam zbedne kilogramy ;o) ale na wszelki wypadek wrzuce do ulubionych... jakbym miała kryzys na diecie ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak juz niedlugo bedziemy

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 24, 2013 at 22:21.

    Tak juz niedlugo bedziemy szalec z lodami tmrc_emoticons.D musze zrobic, dawno nie robilam tmrc_emoticons.D a najbardziej lubie sorbety i lody smietankowe lub waniliowe tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Slinka leci :p :p

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 24, 2013 at 18:02.

    tmrc_emoticons.p Slinka leci tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Czy śmietana 30,czy

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 24, 2013 at 09:04.

    Big SmileCzy śmietana 30,czy inna?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze