![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1v03dzeg-71e65-382945-cfcd2-6vjgi144/c83bc071-4d84-4da8-a556-b00e1db4703d/main/lekkie-lody-truskawkowe-z-bialkami-zamiast-smietany.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1v03dzeg-71e65-382945-cfcd2-6vjgi144/89b96e4c-2087-4656-9014-bbbbb1ef016c/main/lekkie-lody-truskawkowe-z-bialkami-zamiast-smietany.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1v03dzeg-71e65-382945-cfcd2-6vjgi144/d66aea64-a4c0-4349-9b91-d8bbd728443b/main/lekkie-lody-truskawkowe-z-bialkami-zamiast-smietany.jpg)
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
60
g
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 12/05/14
zmieniono dnia: 17/05/14
Składniki
cukru
- 60 g cukru
- 2 białka
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 300 g truskawek mrożonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. cukier wsypać do naczynia miskującego, miksować 8 sek./obr.10
2. dodać 300g truskawek mrożonych i jedno opakowanie cukru waniliowego, miksować 1 min/obr. 8
3. dodać 2 białka z jajek i miksować 5sek./obr.5 mieszając kopystką przez otwór w pokrywie
4. założyć motylek i miskować ponownie 2 min./obr. 4
Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Lody sa bardzo lekkie, puszyste!
lekkie lody truskawkowe z białkami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zazwyczaj robię wersję z miksem owoców leśnych (maliny, borówki, jeżyny) i zawsze wychodzą pyszne. Zamiast cukru daję ksylitol 30-40g. Smakują jak mrożona beza. Są szybkie w przygotowaniu i nie trzeba ich dodatkowo miksować przed podaniem. Polecam!
bomat:
Pani Bożeno, w tym miejscu oceniamy przepis, a nie ocenę przepisu. Inaczej zabrakłoby miejsca i wprowadzilibyśmy zamieszanie. Tu się nie obrażamy na siebie. To tylko sugestywna ocena. Jest Pani nowa na Przepisowni. Proszę więc zrozumieć, że emocje są tu zbędne. Życzę miłych przygód z przepisami na TM.
P.S.
Jeśli do lodów nie damy żółtek, albo śmietany, to oczywiście, że nie będą tłuste. Jednak wówczas nazywamy je sorbetem. Trzymajmy się nomenklatury.
predygiernova: Nie każdemu odpowiadają tłuste lody, nie dla każdego są zdrowe. Zdania są podzielone jak widać w pozostałych komentarzach. Może zależy to od ilości danych owoców. Maliny ze swojego ogrodu robią robotę, białka nikt w rodzinie nie wyczuł
Nikomu nie smakowały. Smak ubitych białek w połączeniu z owocami... To nie lody. Deser raczej , dziwny w smaku. Lody muszą być tłuste i tyle w temacie.
Zrobiłam z mrożonymi malinami. Pyszne, lekko kwaskowe. Konsystencja idealna, nie zamarzają na kamień, co jest ich wielkim plusem. Mam zamiar zrobić próbę z mrożonymi bananami i z mango. Zastanawiam się co dodać zamiast owoców, żeby były waniliowe. Polecam.
Przepyszne lody, bardzo puszyste. Można zjeść od razu jako piankę/mus lub po zamrożeniu bo mają super konsystencję i nie zamrazają na kość. Następnym razem dodamy tylko o połowę mniej cukru bo są bardzo słodkie. Polecam
Polecam lody bardzo dobre![Smile Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
![Smile Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
szymon70:no wlasnie, czy moga byc ponownie zamrazane?!
Dorota1000: sparzone bialko jak sie robi?
Pyszne. Zrobiłam z różnych zamrożonych owoców.
Are you sure to delete this comment ?