Składniki
3 osoba/osoby
lekkie ciasto naleśnikowe
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
- 155 g wody gazowanej
- 75 g mleka
- 115 g mąki pszennej
-
6
19min
Czas całkowity 4minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
W "Blokada naczynia miksującego" umieścić jajko, sól i cukier. Założyć motylek, ubijać 3 min. obr. 4.
Dodać wodę, mleko i mąkę, nadal z motylkiem ubijać 1 min. obr. 4.
Ciasto powinno być kremowe i lejące. Zanurzamy baldachy bzu w cieście, następnie kładziemy na rozgrzany olej, lekko przyciskamy do dna naczynia, tak aby kwiaty rozpostarły się na dnie. Smażymy kilkanaście sekund, aż ciasto się przyrumieni. Odsączamy nadmiar oleju układając kwiaty na ręczniku papierowym.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jemy tylko kwiaty, zielone łodyżki nalezy odciąć, są gorzkie.
Wybornie smakują z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz