thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
140 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

  • 140 gramy cukru
  • 200 g masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 750 mleka
  • 2 budynie śmietankowe, w proszku, bez cukru
  • 500 g rabarbaru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia wsypać 100 g cukru (u mnie z kokosa, może też być trzcinowy lub ksylitol), zemleć 15s/obr.10. Dodać 200 g masła, 370 g mąki pszennej lub orkiszowej, 1 jajko, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej, szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr.5. Ciasto podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki.


    2. Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta równomiernie rozłożyć na spodzie blachy


    3. Założyć motylek, do naczynia wlać 750 g mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 40 g ksylitolu lub cukru – gotować 6min30s/100 stopni C/obr.2,5. Wyjąć motylek, odstawić budyń.


    4. 500 g rabarbaru oczyścić i pokroić w plasterki, położyć na ciasto. Na rabarbar wylać gorący budyń

    5. Wyjąć z lodówki resztę schłodzonego ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczach na warstwę rabarbaru.

    6. Piec 40 minut w 170°C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?