Tu jesteś:
4
Składniki
140 g
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- 140 gramy cukru
- 200 g masła
- 370 g mąki pszennej
- 1 łyżeczek esencja waniliowa
- szczypta soli
- 1 jajko
- 750 mleka
- 2 budynie śmietankowe, w proszku, bez cukru
- 500 g rabarbaru
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
-
1. Do naczynia wsypać 100 g cukru (u mnie z kokosa, może też być trzcinowy lub ksylitol), zemleć 15s/obr.10. Dodać 200 g masła, 370 g mąki pszennej lub orkiszowej, 1 jajko, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej, szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr.5. Ciasto podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki.
2. Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta równomiernie rozłożyć na spodzie blachy
3. Założyć motylek, do naczynia wlać 750 g mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 40 g ksylitolu lub cukru – gotować 6min30s/100 stopni C/obr.2,5. Wyjąć motylek, odstawić budyń.
4. 500 g rabarbaru oczyścić i pokroić w plasterki, położyć na ciasto. Na rabarbar wylać gorący budyń
5. Wyjąć z lodówki resztę schłodzonego ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczach na warstwę rabarbaru.
6. Piec 40 minut w 170°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPysznie wygląda
Pysznie wygląda
Super. Dobre i szybko. Ja robiłam bez rabarbaru
Super. Dobre i szybko. Ja robiłam bez rabarbaru