3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem maslany na bezie -Do TYNKOWANIA


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 73 gramów bialka jajek pasteryzowanego, mozna uzyc 2 bialka jajek ale musicie zachowac proporcje ktore podaje w opisie
  • 125 gramów cukru
  • 250 gramów miekkiego masla dobrej jakosci
  • ewentualne dodatki smakowe
5

Przygotowanie

  1. Zanim podam wam kolejnosc czynnosci to musze wam podac podstawowa zasade.

    W tym przepisie podalam skladniki odpowiednie do uzycia 1 kostki masla. Oryginalnie bylo 300 gram masla ale musialam kupowac 2 kostki, kroic i potem mi zostawalo itp. Stad tez ta "dziwna " ilosc bialka 73 gramy.

    Skladniki musza zachowac taka proporcje : 1-2-4 tzn porcja bialka, 2 razy tyle cukru i 2 razy tyle masla

    wazne to jest zwlaszcza gdy uzywacie bialka z jajek a nie pasteryzowanego z kartonu ( ja akurat mam je zawsze w lodowce ale wiadomo ze nie jest to cos co kazdy kupuje na codzien)

     

    ok to zaczynamy!:

    Zakladamy motylek i do Closed lid wlewamy bialko. Ubijamy 1min temp.80° obr.3

     

  2. Dodajemy cukier i robimy beze 5min temp.80° obr.3

     

  3. Odstawiamy do ostygniecia. nie musi byc calkiem zimna z lodowki ale tez nie ciepla , bo nam rozpusci maslo.

  4. Dodajemy bardzo miekkie maslo. Nie moze byc ani twarde, ani tez roztopione 

    ubijamy 2/3 min obr.3

    dodajemy ewentualne dodatki smakowe, kropla aromatu rumowego, pasty pistacjowej lub orzechowej.

    jesli chcemy zrobic tynk kawowy nalezy dodac kilka lyzek ekspresso lub rozpuszczonej kawy rozpuszczalnej uwazajac by kremu za bardzo nie rozwodnic.jesli zrobi sie zbut rzadki schlodzic kilka minut przez tynkowaniem

     

  5. Otrzymanym kremem maslanym tynkujemy dobrze schlodzony tort za pomoca dlugiego plaskiego noza, lub specjalnel lopatki.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Krem nie nadaje sie do przekladanie tortow , jest on specjalny to tynkowania tortu pod lukier plastyczny inaczej zwany masa cukrowa. po otynkowaniu rowno tortu nalezy go schlodzic przez kilka godzin w lodowce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a czy ta temperatura jest dobra bo mi sie biako...

    Zgłoszony przez princesa116 na maja 9, 2017 at 20:07.

    a czy ta temperatura jest dobra bo mi sie białko smazone ????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Dziś wypróbowałam do...

    Zgłoszony przez Olina77 na kwietnia 12, 2017 at 14:59.

    Super przepis. Dziś wypróbowałam do wytynkowania tortu. Sprawdził się genialnie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Namieszałam -dołożyłam do kostki masła 200g +...

    Zgłoszony przez jagodzianka na listopada 1, 2016 at 12:47.

    Namieszałam -dołożyłam do kostki masła 200g + dodałam 50g masła Razem 250g tak jak było w przepisie.

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam w sómie 250g,+ 50g dołożyłam. Nie...

    Zgłoszony przez jagodzianka na listopada 1, 2016 at 12:45.

    Dałam w sómie 250g,+ 50g dołożyłam. Nie dodawałam margaryny.

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piszesz, że kostkę masła - 250 g; a przecież...

    Zgłoszony przez bita1 na listopada 1, 2016 at 12:29.

    Piszesz, że kostkę masła - 250 g; a przecież kostka masła ma 200g. Czy w zamian może być też margaryna???? Ona ma 250g

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam barwniki w zelu firmy wilton, bardzo...

    Zgłoszony przez ampasiampa na października 29, 2016 at 13:17.

    polecam barwniki w zelu firmy wilton, bardzo wydajne i nie zmieniaja konsystencji masy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez jagodzianka na października 24, 2016 at 09:37.

    Witam

    Dziękuję za szybką odpowiedź.Sprawdziłam ten przepis masa wyszła dobra do momentu jak dodałam barwniki w proszku masa w worku zwarzyła się w trakcie wyciskania się skraplała i zrobiła się papka .Może jeszcze zaznaczę , masę po zrobieniu wyniosłam do spiżarki w celu schłodzenia. Jeden kwiatek który zrobiłam bez barwnika udał się bnardzo się ucieszyłam ale po dodaniu barwników w proszku klapa. Nie chciałam dodawać barwnika rozprowadzonedo w płynie żeby masy nie rozrzedzić , nie wiem jak by się masa zachowała po dodaniu galaretki kolorowej w proszku. Nie sprawdzałam? Jeżeli ktoś miałby jakieś doświadczenie w tym temacie to proszę o podpowiedź będę wdzieczna.Pozdrawiam

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak, mozna, to jest wlasnie jak krem maslany na...

    Zgłoszony przez ampasiampa na października 22, 2016 at 18:04.

    tak, mozna, to jest wlasnie jak krem maslany na bezie szwajcarskiej, dokladnie taki wychodzi i utrzymuje sie ksztalt na torcie np roze, jedynie trzeba trzymac sie ilosci, ktora zmiesci sie w TM. wczesniej robilam z przepisu na mojewypieki.com w mikserze planetarnym, ale w TM jest szybciej, czysciej i łatwiej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez jagodzianka na października 21, 2016 at 17:34.

    Witam

    Proszę o odpowiedź czy ten krem napewno można można robić w TM 31 ?.

    Czy można z tej masy robić dekoracje tzn róże ,listki itp, czy te dekoracje nie rozpłyną się na torcie. Własnie takiego przepisu szukałam na TM31 bo taki mam. Oglądałam wykonanie takiej masy ale robotem planetarnym- białko z cukrem podgrzewane w naczyniu nad parą i potem przestudzone ( w trakcie studzenia cały czas ubijane) ucierane w robocie planetarnym z masłem, z tej masy robione ozdoby kwiatowe natorty lub babeczki.Chciałam zrobić w moim TM 31 ale inaczej niż w przepisie wyżej podanym przez elalaudani.

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, dotychczas

    Zgłoszony przez ampasiampa na sierpnia 9, 2016 at 08:08.

    Super przepis, dotychczas ubijalam białka recznie nad parą, potem mikserem a potem ucieranie, a tu takie ułatwienie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze