3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Granita kawowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Granita kawowa

  • 700 g wody
  • 150 g cukru
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z pomarańczy, z 1 sztuki
  • 400 g kawy, zaparzonej, mocnej
  • Opcjonalnie
  • 6 łyżeczek śmietany 30%
  • 6 łyżeczek ajerkoniak, u lub innego likieru
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, gotować 12 min/100ºC/obr. 1.
    2. Dodać kawę, wymieszać 5 s/obr. 3. Przecedzić przez koszyczek.
    3. Przelać do formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki.
    4. Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową granity.
    5. Przełożyć do wysokich szklanek, każdą porcję polać łyżeczką śmietany i likieru.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy