3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

FRANCUSKI MUS CZEKOLADOWY

  • 4 porcje jajka
  • 3 porcje białka
  • sól
  • 50 g cukier, drobny
  • 300 g gorzka czekolada, co najmniej 52%, najlepiej 70%
  • 150 g śmietana, 36% tłuszczu, kremówka (nie gęsta)
  • 6
    12h 20min
    Czas całkowity 12h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Rozbij jajka i do jednej miseczki wrzuć żółtka i odstaw na bok, a wszystkie białka (czyli w sumie będziesz mieć 7 białek) przełóż do miski robota, załóż motylek – nastaw robota na 7 minut/obroty wstecz/prędkość 4
    ⚠ przy 5 minucie zdejmij miarkę i dorzucaj powoli cukier

    👉🏻
  2. Wyjmij białka z robota i przełóż do miski;

    miskę robota DOKŁADNIE UMYJ I OSUSZ (czekolada nie znosi nawet małej kropli wody💦!)

    👉🏻
  3. (JUŻ BEZ MOTYLKA)

    Do miski robota wrzuć pokruszoną czekoladę i zalej ją śmietaną kremówką; nastaw robota na 4 minuty/60°C/prędkość 2
    Upewnij się tylko, czy na ściankach robota nie zostały duże kawałki czekolady! Wszystko musi się dokładnie rozpuścić

    👉🏻
  4. Dodaj 4 żółtka i nastaw 20 sekund/prędkość 4

    👉🏻
  5. 1/4 ubitych białek dorzuć do mieszanki czekoladowej i nastaw na 30 sekund/obroty wstecz/prędkość 2

    👉🏻
  6. Z thermomiksa przelej teraz do miski z pozostałymi białkami całość masy czekoladowej i szpatułką silikonową delikatnie zamieszaj, aż do połączenia się składników

    👉🏻
  7. Przelej mus czekoladowy do małych koklików, albo miseczek, czy słoiczków

    👉🏻
  8. Odstaw na CONAJMNIEJ 12 godzin do lodówki


10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

PRZECHOWYWANIE MUSU CZEKOLADOWEGO ❄


Ponieważ w musie zawarte są surowe żółtka , to przechowuj go maksymalnie do 48 godzin w lodówce! A ponieważ musisz odczekać 12 h, żeby odpowiednio stężał, to … niewiele Ci zostanie czasu na jego zjedzenie Ale to raczej nie jest problem


CO ZROBIĆ Z BIAŁEK
Mus czekoladowy jest super pomysłem na wykorzystanie pozostałych białek. Użyjesz do niego 4 całych jaj oraz 3 białka dodatkowe.

Zajrzyj tutaj
aby poczytać o tym co zrobić z białek.

A tymczasem poczytaj sobie wpis o tym, co zrobić z żółtek


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy