3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM I MUSEM Z MIECHUNKI PERUWIAŃSKIEJ


Wydrukuj:
4

Składniki

6 słoik/słoiki/słoików

FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM

  • 100 g herbatników
  • 2,5 łyżeczki przyprawa, do pierników
  • 50 g masła
  • 100 g pasternaku
  • 280 g mleka
  • 75 g cukru
  • 200 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laski laska wanilii
  • 100 g maku
  • 100 g mleka
  • 100 g figi, suszone
  • 200 g miechunki, +6 szt. do ozdoby
  • 30 g syrop z agawy
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Warstwa I
  1. 1.Do naczynia miksującego dodać herbatniki , masło i przyprawę piernikową 8s/obr.10
    Przełożyć do 6 słoików.
  2. Warstwa II PASTERNAK
  3. Opłukać naczynie miksujące. Dodać pasternak pokrojony na kawałki 5s/obr.8 Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
    Powtórzyć 3s/obr.8
  4. Dodać 180g mleka,50g cukru.Na pokrywie naczynia miksującego zamiast miarki umieścić koszyczek. Zagotować 10min./100st./obr.2,5
  5. zmiksować 30s/obr.5 stopniowo zwiękaszać obroty do 10
    Przełożyć do osobnej miski i ostudzić.
  6. Do czystego i suchego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietankę. Założyć motylek ubijać bez usatwiania czasu na obr. 4 Po ok. 30 sekundach zdjąć miarkę i obserwować. Wyłączyć w momencie kiedy śmietana będzie ubita. Przełożyć do miski ze schłodzonym musem z pasternaku. Dodać nasiona wanilii wydrążone z laski,rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę i delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć na warswę herbatików i odstawić do lodówki na 2h
  7. Warstwa III FIGA Z MAKIEM
  8. Do czystego i suchego naczynie miksującego dodać 100g suchego maku i zmielić 30s./obr.10
  9. Dodać pozostałe 100g mleka ,pozostałe 25g cukru , 10min./90st/obr.3 Następnie zmiksować 1min./5obr. stopniowo zwiękaszjąc obroty do 10. Dodać pokrojone na kwałki suszone figi i nałożyć na warstwę pasternakową w słoiczkach.
  10. Warstwa IV MUS Z MIECHUNKI
  11. Do czystego naczynie miksującego dodać owoce miechunki ,syrop oraz syrop z agawy. Rozdrobnić 20s./obr.10. Zgarność kopystką na dno naczynie miksującego. Na pokrywie naczynia miksującego zamiast miarki umieścić koszyczek.Odparować 10min/varoma/obr.1.
    Przełożyć na warstwę makowo-figową.
  12. Deser podawać schłodzony.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

POJEMNOŚĆ SŁOICZKÓW 200ml

PASTERNAK MOŻNA ZASTĄPIĆ KORZENIEM PIETRUSZKI.

PODANY CZAS CAŁKOWITY ZAWIERA 2h CHŁODZENIA MASY PASTERNAKOWEJ W LODÓWCE.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • I appreciate you providing your beauty tips....

    Zgłoszony przez Kevin na grudnia 22, 2022 at 07:45.

    I appreciate you providing your beauty tips. Finding such helpful information has been a pleasant surprise, and I anticipate having a lot of luck now that I know about this location. Thank you so much for all of geometry dash unblocked your assistance

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze