thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
6 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 11/12/22
zmieniono dnia: 12/12/22

Składniki

FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM

  • 100 g herbatników
  • 2,5 łyżeczki przyprawa, do pierników
  • 50 g masła
  • 100 g pasternaku
  • 280 g mleka
  • 75 g cukru
  • 200 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laski laska wanilii
  • 100 g maku
  • 100 g mleka
  • 100 g figi, suszone
  • 200 g miechunki, +6 szt. do ozdoby
  • 30 g syrop z agawy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Warstwa I
  1. 1.Do naczynia miksującego dodać herbatniki , masło i przyprawę piernikową 8s/obr.10
    Przełożyć do 6 słoików.
  2. Warstwa II PASTERNAK
  3. Opłukać naczynie miksujące. Dodać pasternak pokrojony na kawałki 5s/obr.8 Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
    Powtórzyć 3s/obr.8
  4. Dodać 180g mleka,50g cukru.Na pokrywie naczynia miksującego zamiast miarki umieścić koszyczek. Zagotować 10min./100st./obr.2,5
  5. zmiksować 30s/obr.5 stopniowo zwiękaszać obroty do 10
    Przełożyć do osobnej miski i ostudzić.
  6. Do czystego i suchego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietankę. Założyć motylek ubijać bez usatwiania czasu na obr. 4 Po ok. 30 sekundach zdjąć miarkę i obserwować. Wyłączyć w momencie kiedy śmietana będzie ubita. Przełożyć do miski ze schłodzonym musem z pasternaku. Dodać nasiona wanilii wydrążone z laski,rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę i delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć na warswę herbatików i odstawić do lodówki na 2h
  7. Warstwa III FIGA Z MAKIEM
  8. Do czystego i suchego naczynie miksującego dodać 100g suchego maku i zmielić 30s./obr.10
  9. Dodać pozostałe 100g mleka ,pozostałe 25g cukru , 10min./90st/obr.3 Następnie zmiksować 1min./5obr. stopniowo zwiękaszjąc obroty do 10. Dodać pokrojone na kwałki suszone figi i nałożyć na warstwę pasternakową w słoiczkach.
  10. Warstwa IV MUS Z MIECHUNKI
  11. Do czystego naczynie miksującego dodać owoce miechunki ,syrop oraz syrop z agawy. Rozdrobnić 20s./obr.10. Zgarność kopystką na dno naczynie miksującego. Na pokrywie naczynia miksującego zamiast miarki umieścić koszyczek.Odparować 10min/varoma/obr.1.
    Przełożyć na warstwę makowo-figową.
  12. Deser podawać schłodzony.

Porady

POJEMNOŚĆ SŁOICZKÓW 200ml

PASTERNAK MOŻNA ZASTĄPIĆ KORZENIEM PIETRUSZKI.

PODANY CZAS CAŁKOWITY ZAWIERA 2h CHŁODZENIA MASY PASTERNAKOWEJ W LODÓWCE.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FIGA Z MAKIEM Z PASTERNAKIEM I MUSEM Z MIECHUNKI PERUWIAŃSKIEJ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: