Tu jesteś:
4
Składniki
5 słoik/słoiki/słoików
Dżem truskawkowy z białą czekoladą
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 1/2 cytryny
- 1 tabliczka białej czekolady
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1 Krok:
Do włożyć połamaną tabiczkę białej czekolady
Rozdrobić 10 s/5 obr
Przesypać do innego naczynia
2 Krok:
Do włożyć umyte truskawki
Rozdrobnić 6 s/6 obr
3 Krok:
Do z truskawkami dodać cukier oraz sok z 1/2 cytrynyGotować 40 min/100 temp/3 obr
Koszyczek zamiast miarki
4 Krok:
Dodać do 15 g pektyny jabłkowej (dostępna w sklepach zielarskich)
Gotować 5 min/100 temp/3 obr
5 Krok:
Do "Blokada naczynia miksującego" dodać rozdrobnioną białą czekoladę.
Wymieszać "Mieszanie" 15 s/ 2,5 obroty
Dźemem napełnić słoiki. Ustawić do góry dnem na min. 12h.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Im mniej cukru, tym dłużej gotuję dżem.
Jeżeli robię drugą partię, zawsze myję "Blokada naczynia miksującego" (nie przypala się potem dżem)
U nas dżem jest dość gładki, jeżeli ktoś lubi wyczuwalne owoce, należy zmiejszyć czas i obroty przy rozdrabnianiu truskawek.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz